dilluns, 3 d’abril del 2023

IN MEMORIAM. ESCOLA, CONVENT I ESGLÉSIA DE LA CONGREGACIÓ DELS ORATORIANS O FELIPONS DE VIC. EDIFICIS ESCOLARS DE CATALUNYA ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA

 

La Montserrat Anguila Presas , publica una fotografia de la façana   del  Convent de Sant Felip de l´Oratori de Sant Felip Neri de la ciutat de Vic.




Patrimoni Gencat en diu; La façana de l'església és completament plana i només queda ornamentada pels portal d'ingrés a l'església i a la residència. El portal de l'església queda reforçat per un bust de Sant Felip Neri; obra dels escultors Morató.


La façana de la residència al carrer és plana i es composa amb eixos verticals. La façana del jardí que és visible des del carrer Corretgers, presenta una composició tradicional amb galeries porticades.


Els acabats de façana són arrebossats, marcant carreus a la cantonada. La nau de l'església es manifesta en façana per un frontó.


L'església és d'una nau, amb passadissos entre capelles i tribunes a sobre.




 El convent és de forma lineal en ala, seguint l'església i el carrer.


L'any 1713 són fundats els felipons pel doctor Manuel Bojons Sala .


A l'any 1714 s'estableix el casal de la congregació de l'Oratori de sant Felip L'any 1725 s'inaugurà l'església


El 1835 es tancà el convent i l'església com tants d'altres de Vic


El 1842 s'hi establiren les escoles al convent. En aquesta època el pare Pere  Bach  Targarona inicià el restabliment de la congregació de l'Oratori a l'església de Sant Felip


Fa pocs anys tornà al seu lloc el bust de Sant Felip Neri a la façana.