dimarts, 25 d’abril del 2023

IN MEMORIAM. ESGLÉSIA DE L’ASSUMPCIÓ DE LA MAREDEDÉU MAL DITA SANTA MARIA DE MONTSOR. LA POBLA DE SEGUR. EL PALLARS JUSSÀ.

 

De l’església – ara quasi enrunada- de Santa Maria de Montsor,  forma castellana de referir-se a l’Assumpció de la Marededéu , -  recordeu que els tenim aquí d’ençà de 1714 – i algunes de les seves “ males costums “, com la misogínia i el desig de minimitzar el paper essencial de la Marededéu, han acabat “ calant “ per allò de la síndrome d’Estocolm o de 1714,   com a “ normals “  per alguns catalans/es-  l’ Ester Gonzalez Vidal en publicava algunes fotografies.










L’enciclopèdia catalana ens diu que és un edifici d’una sola nau, coberta amb volta de canó, de perfil semicircular, lleugerament ultrapassat, reforçada per un arc toral, també semicircular, que arrenca de sengles pilastres, ornades amb impostes bisellades en el punt d’arrencada de l’arc. La nau és capçada a llevant per un mur cec que separa la nau d’una sagristia ruïnosa, la qual substitueix l’absis original de planta semicircular; d’aquest absis romanen nombroses traces, i s’obria a la nau mitjançant un estret arc presbiteral, que es conserva perfectament.

 

La porta, resolta en arc de mig punt, i emfatitzada exteriorment per una arquivolta llisa, s’obre a la façana nord, de cara al poble. No es conserva cap finestra del sector absidal, i a la façana sud se n’obre una, que respon a una remodelació. Al seu costat, només visible exteriorment, hi ha una finestra original de doble esqueixada, paredada, que presenta una curiosa i interessant ornamentació en l’esqueixada interior, on es forma una mena d’arquivolta. Probablement en el mateix procés de reforma en què se substituí l’absis, es va construir un petit campanar de torre, molt malmès, adossat a l’angle nord-oest, i s’obrí un ull de bou circular a la façana de ponent.

 

L’aparell és de carreu, de proporcions quadrades, molt ben tallat i disposat, amb una filada de peces estretes, col·locades verticalment a la part baixa del mur sud, i amb peces de pedra tosca en la formació dels elements singulars, porta i finestra, que posen en evidència les formes pròpies de l’arquitectura rural del segle XII


https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/santa-maria-de-montsor-la-pobla-de-segur


Que la Marededéu de l’Assumpció, faci arribar a l’Altíssim el nostre sempitern missatge, Senyor; allibera el teu poble!!!!