dimecres, 19 d’abril del 2023

TORRE JAUME BOTEY GARRIGA/ ESCOLA JUNGFRAU. EDIFICIS ESCOLARS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA. . BADALONA

 

Badalona Recuerdos publica una fotografia de la Torre JAUME BOTEY GARRIGA, que havia estat seu de l’escola Jungfrau.





Fa anys que maldem per confegir un inventari dels edificis escolars anteriors i/o coetanis de la dictadura franquista a Catalunya. El tema, en aquest dissortat reialme, on l’estultícia, la corrupció i la idiòcia, son “ senyals d’identitat” no desperta – dissortadament – passions.

 

Llegia que la torre va ser construïda per Joan Amigó Barriga (Badalona, 27 de gener de 1875 – Badalona, 29 de desembre de 1958)    , per al seu padrastre, el mestre d'obres Jaume Botey i Garriga (Badalona, 1 de maig de 1841 - 12 d'agost de 1934)

 

Els plànols estan signats per Joan Maymó i Cabanellas (Barcelona, 1871 - Barcelona, 1939), arquitecte de Sant Adria del Besós , Amigó aleshores era l'arquitecte municipal e Badalona.


 Ocupa el lloc de l'antic mas Po-Canyadó, reconstruït a la Conreria (Tiana). La casa tenia un conjunt de mobiliari fet per Gaspar Homar i Mezquida   (BunyolaMallorca11 de setembre de 1870 – Barcelona5 de gener de 1953) , actualment traslladat a una masia de Solius, i només en resta in situ un element.


L'edifici va estar llogat durant un temps per a l'escola Jungfrau.


Després va ser restaurada i actualment acull la seu de l'Hospital Municipal de Badalona.


https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/20557


torre tardomodernista, que conjuga elements clàssics i medievals, com la torre i els merlets. Consta d'un semisoterrani, baixos i terrat, que actualment està parcialment cobert. El solar està situat en desnivell, de manera que el semisoterrani té sortida al jardí. Els murs són d'estuc que imita maons grocs, i està força ben conservat. Té un porxo d'entrada i un vitrall modernista a la porta.


Badalona té – encara – un Patrimoni Immoble molt interessant.