dimarts, 18 d’abril del 2023

NAENS I LA SEVA ESGLÉSIA PARROQUIAL ADVOCADA AL PROTOMARTIR SANT ESTEVE. SENTERADA. EL PALLARS JUSSÀ.

 

L' Ester Gonzalez Vidal, publicava fotografies de Naens i la seva església advocada al protomàrtir sant Esteve, al terme de Senterada, al Pallars Jussà.




Patrimoni Gencat en diu; edifici situat al centre de l'agrupació de cases que formen el poble. Es troba molt modificada, amb edificis i cobertes annexes. Destaca el campanar, de secció quadrada, en la cantonada de migdia, que té dues plantes d'obertures, amb l'interior tapiada. La coberta és a dues vessants i la del campanar està escapçada essent pràcticament plana.


Naens al 1718 era del Baró de Sant Vicenç.


Al 1831, apareix dins dels dominis del comtes d'Erill, formant part de la Baronia de Bellera.


Quan al topònim, gens pacífic, Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 21 de març de 1905 - Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997), li dedica un espai considerable :

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=28175



Restes de l'Antiga parròquia del nucli de Naens, advocada a l'Arcàngel Sant Miquel,  situada a l'entrada del poble. Restes d'un mur lateral i l'arrencada de la volta de l'església, esberlada el segle XX per eixamplar la carretera que accedia al poble.


No podem dir allò de “ Pare, perdona’ls que no saben el que fan “, ho feien a consciència i amb l’únic objectiu de dessolar la terra.  Tenim l’enemic a casa almenys d’ençà de 1714, això fa que en massa ocasions no el percebem tal i com és, oi?.