dimecres, 12 d’abril del 2023

INSTITUT JOSEP SERRAT BONASTRE. BARCELONA. EDIFICIS ESCOLARS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA.

 

Fa anys que maldem per inventariar tots els edificis escolars de Catalunya anteriors o coetanis a la dictadura franquista, la feina és alhora llarga i difícil, atès que la dictadura facilitava la creació d’un exercit de reserva a disposició de les empreses capitalistes, que deixava quasi buida la Catalunya interior.


El Valenti Pons Toujouse, em feia arribar una fotografia de l’institut Josep Serrat i Bonastre, al Carrer del Marquès de Santa Ana, 4,de Barcelona.




Llegia que  té una llarga tradició educativa, les arrels de la qual cal anar a cercar a finals del segle XIX, concretament l’any 1890 quan es crea l’Escola d’Arts i Oficis de la vila de Gràcia al carrer de l’Àngel número 2. Set anys més tard, el centre es va traslladar al carrer Gran de Gràcia 177 sota el nom de “Escuela Municipal de Artes y Oficios de Gracia” i finalment l’any 1918 ja es situa a l’edifici actual, tot i que encara no tindrà el seu nom definitiu, sinó que serà l’Escola Complementària d’Oficis Abat Oliva fins l’any 1952.


L’any 1920 l’Ajuntament de Barcelona compra el local del carrer Santa Ana, fet que permetrà la reforma de l’edifici  per part de ¡arquitecte Josep Goday i Casals (Mataró, 6 de setembre de 1881– Barcelona, 15 de maig de 1936 )  l’any 1952, adoptarà el seu nom actual en homenatge a l’enginyer mecànic i químic i gran difusor de termes tècnics Josep Serrat i Bonastre (Barcelona, 1869 — Barcelona, 1946)


Inicialment es tractava d’un centre destinat a la formació laboral, però també ha estat escola de formació Domèstica (1950-1970) i ha acollit l’escola Reina Violant durant la construcció de l’edifici actual.  Des de 1992 en que, com totes les escoles municipals, va iniciar l’experimentació de la Reforma ha consolidat una gran experiència amb alumnes d’ESO i Batxillerat. Per tal de desenvolupar la tasca educativa amb garanties d’èxit, al llarg dels darrers anys ha optat per una constant renovació metodològica basada en la utilització de les noves tecnologies com a complement de l’acció educativa.


Ens agradarà rebre imatges i dades dels edificis escolars del poble on véreu néixer i/o viviu a l’email castellardiari@gmail.com