divendres, 21 d’abril del 2023

IN MEMORIAM DE LES ESCOLES PUBLIQUES A L’ALFOLI DE GERRI DE LA SAL. PALLARS SOBIRÀ. EDIFICIS ESCOLARS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA

 

Fa anys que maldem per confegir un inventari dels edificis escolars anteriors i/o coetanis de la dictadura franquista a Catalunya. El tema, en aquest dissortat reialme, on l’estultícia, la corrupció i la idiòcia, son “ senyals d’identitat” no desperta – dissortadament – passions.


Llegia a : https://www.lleida.com/museu-de-gerri-de-la-sal/qui-som


El Reial Alfolí de Gerri o Casa de la Sal és un gran edifici de planta rectangular, on antigament s'emmagatzemava la sal produïda a les salines de Gerri, situat a la part alta de la vila, presidint la Plaça del Mercadal. A dia d’avui acull  el Museu de Gerri de la Sal




L'edifici del segle  XV consta d'una planta més o menys quadrada de 650 m2 per planta amb tres plantes i la sotacoberta.


Antigament la planta baixa s'utilitzava com a sala d'emmagatzematge de la sal on també tenien instal·lat els molins amb els quals molien la sal per a la seva venda, a la planta primera, a banda de ser la planta per on es pesava i es tirava la sal per al seu emmagatzematge també disposava de sales d'assecatge.


 A la segona planta hi havia l'escola dels nens, la de les nenes i un petit teatre, per tant, l'edifici a banda del tenir un ús industrial també tenia un ús social i cultural.


No en parla de l’ús escolar Patrimoni Gencat.

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/11169

https://patrimoni.gencat.cat/ca/coleccio/alfoli-i-salines-de-gerri-de-la-sal


Ens manquen molts edificis que donaven aixopluc a les escoles tant al Pallars sobirà, com al Jussà, a la Ribagorça i a l’Urgell sobirà, sou pregats d’afegir-vos a la nostra recerca fent-nos arribar fotografies i dades a l’email castellardiari@gmail.com.


Catalunya us ho agrairà.