dimecres, 18 d’abril del 2012

PRIMERA ESGLÉSIA DE SANT MARTÍ DE PUIGMAL A PUIGBÒ . GOMBRÈN. EL RIPOLLÈS.

La Rosa Planell Grau i el Miquel Pujol Mur, ens expliquen la visita al terme de Gombrèn, on trobaven al lloc dit ara Puigbò, les restes de la primitiva església dedicada a Sant Martí, està adossada al mur del castell en runes; hi ha constància documental de la seva existència des de l’any 1140 amb el nom de Sant Martí de Puigmal, topònim que canvia – per raons no explicitades enlloc - pèl de Puigbò al segle XIII.

Segons el diccionari Alcover Moll – mal - podia ser un nom provinent d’arrel romana amb el significat de pedra o muntanya, que de forma totalment descriptiva podem traduir per puig de la muntanya.

Les escasses restes de l’església deixen entreveure que tenia una capcelera de tres absis en trèvol i possiblement sense cúpula, similar a Sant Pere de Mongrony. Per la estructura de l’aparell i les proporcions de l’absis conservat hom pensa en una construcció del segle XI.


Quan vaig començar a buscar dades de tot el conjunt de la fortificació, de l’església antiga, de les dependències del castell i del possible poble vaig trobar la descripció del retaule de Sant Martí. Aquest retaule actualment al Museu Episcopal de Vic és una pintura al tremp sobre fusta d’alba i de pi de 97x123x6 cm. Realitzat pels Tallers de Vic en el primer quart del segle XII. No us en farem una explicació detallada ja què hi ha molts elements a considerar, però si teniu ocasió val la pena visitar el Museu Episcopal de Vic. A la franja horitzontal del retaule hi ha una inscripció en llatí, que traduïda per M. Gros diu: “Per haver estat generós amb el pobre a la terra, ara Martí viu al cel”


Aprofitant-nos de les tècniques modernes us incloem una fotografia del retaule perquè el valoreu, particularment m’encanta veure’l. El Museu té una col•lecció molt completa dedicada al Romànic.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia; Rosa Planell Grau.