dimarts, 10 d’abril del 2012

EDIFICI DE LES ESCOLES PIES & AJUNTAMENT DE SABADELL

L’edifici que és avui la seu de l’ajuntament de Sabadell, fou aixecat l’any 1871 com a Institut Escolapi, pel mestre d'obres Gabriel Batllevell.


Cal suposar l’existència d’un anterior edifici amb la mateixa dedicació en el mateix indret, atès que l'any 1828, el rei Ferran VII, en la seva visita a la ciutat, va donar 480.000 rals als Escolapis a fi que aixequessin un temple. Actualment se’l coneix com l’ ESGLÉSIA DELS PARES CLARETIANS , o ESGLÉSIA SANT ANTONI M. CLARET. Aquest fet històric ha quedat gravat al medalló esquerrà de la façana on s'hi pot veure la figura del rei accedint a la súplica que els Escolapis i els nois li fan del temple. A sota hi ha la corresponent làpida, de l'altra banda, on hi consta el nom de l'arquitecte i el dia de començament de les obres, 7 de març de 1831. Aquestes es van acabar el 8 de setembre de 1831.


El 1880 fou adquirit per a ser estatge de l'Ajuntament, des d’un punt de vist històric fora molt interessant desvetllar les circumstàncies en que s’establi el conveni entre l'Ajuntament i els escolapis, que aixecarien una nova escola a la ciutat, inaugurada l'any 1885. A la porta d’aquest nou col•legi hi ha l'inscripció "Lletres, Pietat i Ciències", lema que indica la finalitat de l'edifici.


L’edifici – ara de l’ajuntament - fou reformat l’any 1885, retirant els grups escultòrics del frontó, format per alumnes, àngels i Sant Josep de Calasanç.

L'any 1900 Juli Batllevell, fill de Gabriel Batllevell, continuà la reforma i construí la façana posterior.

El 1986 la façana va ser restaurada