El Tomàs Irigaray Lopez i la Carmen Toledo Cañadas, ens envien una crònica de San t Salvador de Bianya, considerat com un dels temples més bells de la comarca.
L'església de Sant Salvador de Bianya va ser consagrada l'any 1170 pel bisbe de Girona, Guillem de Monells.
Va formar part, durant molt de temps, de les possessions del monestir de Sant Joan de les Abadesses.
Refeta amb posterioritat a les Visites Pastorals del bisbat de Girona de l’any 1432 on descriuen que les esglésies de la Vall de Bianya (Santa Maria de Castellar de la Muntanya, Sant Andreu de Socarrats, Sant Feliu del Bac, Sant Martí del Clot (o de Bianya), Sant Martí de Solamal, Sant Pere Espuig, Sant Salvador de Bianya) van resultar totalment destruïdes pel terratrèmol i es van haver de construir barraques de fusta per acollir els altars i celebrar els oficis. A l’església de Vellanacorba (Sant Miquel de la Torre), a causa del terratrèmol, les campanes eren en un bastiment de fusta al cementiri.
Trobem en relació als efectes del sisme :
Valoració:
– Ha mort molta gent a diferents llocs de la vall, entorn de 150 persones
– Diverses esglésies destruïdes a tota la vall.
Intensitat: VIII-IX
L' actual església és d'una sola nau, amb volta de canó lleugerament apuntada. La capçalera es troba al costat de llevant, formada per un absis semicircular amb una finestra central de doble esqueixada. Són molt interessants les columnes, els capitells i l'arcuació que ornen la part exterior d'aquesta finestra, com també les mènsules que decoren la part superior de l'absis.
L'església té algunes construccions afegides.
El campanar, de torre, és bastit damunt la façana de ponent.
L'any 1911 s'inauguraren unes obres de restauració, essent d'aquell moment les columnes i capitells de la porta d'entrada i els de la part interior de la finestra de l'absis.
De l’interior ens expliquen que son especialment remarcables, la pica baptismal d'immersió, que presenta una decoració en alt relleu; una ziga-zaga, , un cadenat i una soga. I la beneitera de marbre, la decoració està molt erosionada, però son visibles en un registre superior uns cercles encadenats amb fulles al seu interior, i en un registre inferior hi havia caps humans i éssers monstruosos, actualment molt deteriorats.
Sant Salvador és la Capital de la ‘ Vall del Sentits ‘ ; el Centre d’Interpretació, està obert cada cap de setmana d’11 a 14hores i també els festius en el mateix horari. Podeu concertar visita fora d’aquests dies i hores i també us atendran.
Per posar-vos en contactar amb el Centre d’Interpretació podeu fer-ho a través dels telèfons 660.954.971 0 del 872.005.008. També podeu enviar-los un fax al 972.29.11.47 o al correu electrònic turisme@valldebianya.cat
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada