dissabte, 21 d’abril del 2012

ELS TESTIMONIS HISTÒRICS AL RIU DE LA SALADA. SARRAL. CONCA DE BARBERÀ. TARRAGONA


Rebia una crònica, acompanyada d’unes excel•lents imatges fotogràfiques de l’Enric Sànchez-Cid , en aquesta ocasió visitava les restes de la resclosa i del pont de la riera salada, al terme de Sarral; l’enciclopèdia el denomina riu de la Salada, UTM: 3526 x ; 45897 y ; Curs fluvial de la comarca de la Conca de Barberà.

Trobem l’accés a 1 quilòmetre del poble en direcció a Forés, a mà dreta, hi ha l’entrada al camí que mena al Pont de la Salada , tot seguint la indicació a la Resclosa de la Salada, i a 100 metres d’aquesta.

El pont construït per passar per sobre de la riera de la Salada, només conserva els dos pilars que iniciaven l’únic arc de mig punt que salvava el barranc i és el muntant de la riba dreta el que està amb més bon estat. Últimament han estat restaurats els dos muntants pel fet que s’anaven esmicolant.


Deuria tenir una llum de 18 metres per 25 metres de longitud i l’amplada era de més de tres metres. De les restes de l’arc es dedueix que les dovelles feien dos pams, els carreus eren allargats, col•locats en filades i units amb morter. Estan a la vista les opes en el muntant de llevant.

Prop, les restes de la resclosa assentada directament sobre el llit del riu, feta amb grans carreus de pedra, i que alguns autors daten a l'època romana; l’enciclopèdia en diu : en la dècada del 1980 es va trobar una resclosa romana, que, un cop restaurada, és de les millors conservades de Catalunya, i a la pàgina web de l’ajuntament llegim : cal visitar la resclosa romana del barranc de la "Solada", única construcció d'aquest tipus existent a Catalunya. Ens fem ressò d’estudis com els de Palau, 1994, Fontanals, 2000, que situen el seu origen a l'època medieval per la semblança de la seva tècnica constructiva amb la de molts molins dels segles XII al XIV.


Sarral, la Conca de Barberà, Tarragona,... aquest ‘petit país’ conserva sortosament encara, molts i valuosos testimonis del passat.

Us en recomanem la visita.