dilluns, 9 d’abril del 2012

MASIA LA ROCA. SANT LLORENÇ SAVALL. EL VALLÈS SOBIRÀ

M’aturava – una vegada més – per retratar-la des del camí que per l’altre costat de la riera, mena fins al fons de la Vall d’Horta.


És una de les masies més grans d’aquesta zona del Vallès sobirà; dona nom al pont de la carretera que mena fins a Sant Llorenç Savall, creuant terres del mas, i la veureu a l’entrada de la vall d'Horta, on exerceix funcions de guàrdia i bada, almenys d’ençà de 1328 en que apareix esmentada en la documentació.

El cognom Roca perviu a la casa fins l’any 1892, quan en aplicació de les lleis espanyoles de tarannà clarament masclista, l’ordre dels cognoms no es pot alterar per pacte entre les parts [ sistema vigent fins a les hores a Catalunya, i als països ‘civilitzats ‘ i quina antiguitat es remunta al mon romà ]. L’actual sistema polític del Regne d’Espanya, ‘ la democraciola’ , ha recuperat aquest dret ‘ad personam’ , al mateix temps que continua amb la negació d’alguns drets humans bàsics, com el dels pobles a decidir lliurement el seu futur.

Qualsevol reflexió ens porta una vegada i altra a posar blanc sobre negre, la condició de ‘poble esclau’ de Catalunya, desprès de la derrota militar de 1714.