dissabte, 28 d’abril del 2012

ELS CELLERS MODERNISTES DE L’ESPLUGA DE FRANCOLI

Teníem hora per visitar la que anomenaria més tard com LA COVA DE WALT DISNEY DE L’ESPLUGA DE FRANCOLI, m’ho recordaven quan m’aturava a retratar alhora, el Celler Cooperatiu de Baix o dels Rics, dit també Celler del Sindicat Agrícola de l'Espluga de Francolí, projectat per Lluís Domènech i Montaner i que dugué a terme l'any 1913 el seu fill, també arquitecte, Pere Domènech i Roure; i el Celler Cooperatiu de Dalt o dels Pobres, o Celler de l'Espluga, l'autor del qual va ser el mestre d'obres de Montblanc Josep Antoni Miró; no serà fins l’any 1961 que s'unifiquen els dos sindicats.


Aquesta dicotomia Rics/Pobres la trobem quasi per arreu, i explicita clarament les causes del nostre fracàs col•lectiu.

Certament som ‘més que un club’, però estem lluny – molt lluny, encara – d’assolir els ‘mini’ns exigibles’ per a ser una Nació.

L’espluguí Josep Maria Rendé i Ventosa, (1877-1925), "l’apòstol del cooperativisme a Catalunya", va tenir ocasió de comprovar-ho en el seu mateix poble.

La Vanguardia és feia ressò del deteriorament irreversible d’aquestes joies del patrimoni arquitectònic mundial, com a conseqüència de la política de ‘ terra cremada’, que contra Catalunya i els catalans, s’ha vingut practicant d’ençà de 1714. Trobava també un blog on el tema es tracta abastament.

Properament s’organitzarà una Marató contra la ‘pobresa’ - encara que l'enunciat sembli dir el contrari - ; quan sigui possible Catalunya s’ha de plantejar accions semblants per salvar el seu/nostre Patrimoni Històric i Artístic.

Demanar ajuda als japonesos, fora una de les possibles solucions.

1 comentari:

Unknown ha dit...

Molt interessant l'article! Per a més informació sobre el món dels cellers modernistes i el cooperativisme, us recomanem visitar el web www.cellerscooperatius.cat.

També podreu seguir-nos via twitter (@cellerscoop i @bodegascoop) i Facebook (www.facebook.com/cellerscoop).

Esperem la vostra visita!