dijous, 10 d’agost del 2023

ERMITA DE LA MAREDEDÉU DE LES OLLES, DE LA CONCEPCIÓ IMMACULADA O DE LA MAREDEDÉU DE MONTSERRAT. MOLI DE LA RODA, VECIANA. L’ANOIA SOBIRANA.

 


L’Assumpta Figueras Viñas, publica fotografies  de la petita capella de planta rectangular, sense absis, situada a pocs metres del molí de la Roda  .

Patrimoni Gencat ens diu que té un singular voladís on s'ha utilitzat el maó.

La porta d'entrada té uns brancals i llinda de pedra. Per damunt una finestra d'ull de bou i un petit campanar d'espadanya.

 A l'interior hi ha una imatge de la Verge de Montserrat i unes pintures de la muntanya de Montserrat en el presbiteri.


Fotografia. Isidre Blanc

Pertanyia a la baronia de Segur  que  depenia   dels Calders  al segle XIV,  i que fou reconeguda com a títol del Regne el 810 per Ferran VII a Magí Antoni de Vilallonga i de Grima ( Mataró,  31 de març del 1769 +       1835 ) i era sufragània de Veciana.

La Baronia de Calders, s’integra al Marquesat de Castellbell, Salvador de Vilallonga i de Càrcer (1891-1974) serà el  8è marquès de Castellbell, Gran d'Espanya (reial carta de successió BOE 23 de gener de 1953), marquès de Castellmeià, baró de Segur, 7è baró de Maldà i Maldanell i 12è de Granera

Se l’anomena Mare de Déu dels molins de Segur o Marededéu  del Mas Sobirà, en un principi però,  fou dedicada a venerar la Marededéu de Déu de les Olles.

 Se’n té constància almenys des de 1616.

Que la Marededéu dels Molins de Segur, o del Mas Sobirà, la Marededéu de les Olles, la Immaculada Concepció i la Marededéu de Montserrat  , elevin a l’Altíssim la pregaria de bascos, gallecs, catalans, i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble.