dijous, 17 d’agost del 2023

CAN BRAU. SANT PERE DE VILAMAJOR. EL VALLÈS ORIENTAL & MONTSENY JUSSÀ.

 

Llegia de Can Brau, a Sant Pere de Vilamajor, de la que en publicava una fotografia el  Crisant Palau,  que havia  fet  l’Antoni Gallardo i Garriga (Barcelona, 1889-1942), l’any 1902, per a l'Estudi de la Masia Catalana , un projecte ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).


El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any per l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República l’any 1936, que obligaven Patxot a marxar a l'exili.

El fons fotogràfic consta de 7.705 imatges d'unes 1.500 masies de Catalunya i les Illes Balears, realitzades per fotògrafs de renom, que no sempre, dissortadament, estan identificats  com caldria.

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/14

Conjunt format pel cos principal, de planta rectangular i teulada a dues vessants, i una torre adossada que sobresurt, de planta quadrangular i teulada a quatre vessants. Les parets són de pedra i fang.

Pel que fa a la façana, destaquen la porta adovellada d'arc de mig punt, una finestra coronella i una altra conopial amb traceria.

L'habitatge i les corts es protegeixen integralment, per la seva tipologia i característiques constructives i elements d'interès. També es protegeix el pou de davant de l'edifici.


La masia existeix encara.