dijous, 31 d’agost del 2023

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE GRA, ADVOCADA A SANT SALVADOR. TORREFETA I FLOREJACS. LA SEGARRA

 

L’església parroquial de Gra, advocada a  Sant Salvador , al terme de Torrefeta i Florejacs que retratava l’Assumpta Figueras Viñas, és un  edifici d’una sola nau, coberta amb volta de canó reforçada per arcs torals, i capçada a llevant per un absis de planta semicircular, cobert amb volta de quart d’esfera. El transsepte s’uneix amb la nau mitjançant uns arcs formers de mig punt.
A la façana ponentina hi ha el portal d’accés, d’estil classicista, i al seu damunt, una finestra rectangular; ambdós elements són fruit d’una reforma del segle XVIII. A l’angle nord-oest de l’edifici hi ha adossat el campanar, de planta quadrada i quatre ulls, alineat al pla de façana; en la unió del campanar amb la coberta de la nau hi ha una motllura que ressegueix el campanar a manera de cornisa. Tan sols dues finestres més al mur sud il·luminen l’interior de la nau; l’una, amb arc de mig punt monolític, es troba a l’absis, i l’altra, quadrada i petita, és al mur nord.

 L’aparell és de grans carreus regulars a les cantonades i de carreus i carreuons als murs de l’edifici, en general regulars i amb tendència a la uniformitat, cosa que fa pensar en una datació dins del segle XII.

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-salvador-de-gra-torrefeta

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/26362

https://ca.wikipedia.org/wiki/Sant_Salvador_de_Gra

Que  Sant Salvador i Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits,   ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.