diumenge, 20 d’agost del 2023

TENIU MÉS DADES DE L’ESCOLA MODEST SAYÓS / ESCOLA SALESIANA DE LA MAREDEDÉU DE RIPOLL?. EL RIPOLLÈS

 

Llegia que l’escola Salesiana  de  la Marededéu de  Ripoll té el seu origen en el col·legi que en Modest Sayós – ens agradarà tenir noticia del cognom matern i el lloc i data de naixement i traspàs a l’email castellardiari@gmail.com, cal eradicar aquest mal costum castellà de citar, oi?. -  va fer construir en la seva finca, entre els anys 1932-1933, i que s’anomenà Mútua de Sant Hou.

 La intenció d’en Modest Sayós era que aquesta escola, destinada en principi a nens de la població i en especial a nens pobres, fos regida per una comunitat religiosa; però mentre això no va arribar la van regir els capellans diocesans que residien a Ripoll.

Aquesta situació va perllongar-se fins ben enllà d’acabat el conflicte bèl·lic que s’iniciava amb l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM  i DEMOCRÀTIC  , temps en què els capellans van haver d’amagar-se i l’edifici fou destinat a altres usos.

 No sabem amb exactitud amb quins ordres religioses es va contactar. Sí sabem que ho feren amb la Congregació dels Salesians, a instàncies molt probablement dels membres ex alumnes de la institució, amb la qual es va arribar a un acord a primers del l’any 1953.

 La comunitat salesiana amb seu a Barcelona, accedí a venir a Ripoll, amb la convicció que era convenient i necessari instal·lar-se a Ripoll, ja que hi podien oferir un ensenyament de qualitat, el seu ideari seria molt ben acceptat i hi podien sembrar una bona llavor.

Tot estava a punt per a la inauguració oficial de les “Escuelas Salesianas de Santa María de Ripoll, acte que se celebrà el dia 3 d’octubre de 1954.

Em confirmava el Valentí Pons Toujouse, autor del blog MODERNISME  i del  INVENTARI GENERAL DEL MODERNISME , entre altres excel·lents  publicacions, que als anys  1950 del segle XX  va actuar  a l’edifici  l'arquitecte Josep Riera de Reguer  ( Barcelona - 1927 + Sant Julià de Vilatorta , Osona  19.10.1994 )


Fotografia. Enric 

Ens  agradarà rebre imatges i dades de la capella  l’email castellardiari@gmail.com 

L’escola Salesians Ripoll, ha passat per diferents etapes al llarg dels més de cinquanta anys d’història, sobretot a conseqüència dels diferents plans d’ensenyament, de la davallada demogràfica de la comarca i del procés renovador en les institucions religioses.

https://ripoll.salesians.cat/historia/

https://www.naciodigital.cat/elripolles/noticia/15988/salesians-oficialitzen-cessio-edifici-modest-sayos

Que la Marededéu de Ripoll ,  elevi a l’Altíssim la pregaria dels aragonesos, asturians , valencians,  bascos, gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos,... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble.