dimarts, 29 d’agost del 2023

ERMITA DE SANT ROC DE LLAVORRE. LA GUINGUETA D’ÀNEU. EL PALLARS SOBIRÀ

 


La pàgina Pallars Sobira, actualitzava la seva fotografia de portada amb una bellíssima imatge de l’ermita de  Sant Roc de Llavorre, al territori de l'antic terme d'Unarre, integrat ara a la Guingueta d’Àneu.

Sant Roc va ser molt venerat arreu de Catalunya , “ Sant Roc i el gos, que mos guardo la tos”

L’ermita – el terme s’acostuma a emprar per referir-nos als edificis religiosos situats lluny de llocs hàbitats, en contraposició al de capella, que es pot referir a una part d’una església, o un edifici de mida petita situat dins un nuci urbà, o formant part d’una masia -  està  situada a 800 metres a l'oest-sud-oest del poble  de Llavorre, topònim  que faria referencia  a la seva ubicació física, al  vessant d'una vall   soleia, i més aviat seca;   a la carena que fa de contrafort nord-oest del Turó de l'Àliga.

Era tradició fer-hi un aplec, com en altres llocs del Pallars sobirà. 

https://monnaturapirineus.wordpress.com/2015/05/18/els-aplecs-a-les-valls-daneu/

Pascual Madoz Ibañez (Pamplona-Iruñea 1806 - Gènova 1870) deia de Llavorre ,  en  el Diccionario geográfico-estadístico-histórico de España y sus posesiones de Ultramar , publicat entre 1846 i 1850 ;  és una localitat amb ajuntament situada a la Vall d'Àneu, en un coll envoltat d'altes muntanyes. El clima és fred i ventilat, i s'hi pateixen pulmonies i reumes. Tenia en aquell moment 6 cases i l'església parroquial de Sant Miquel, servida per un rector ordinari. Una mica distant del poble hi havia l'ermita de Sant Roc, i prop del poble hi havia fonts d'aigües molt fortes. Les terres són fluixes, pedregoses i muntanyoses, i té cap a l'est i sud-oest muntanyes altes amb pins i avets, però també n'hi ha de totalment despoblades. S'hi collia blat, sègol, ordi, fenc i patates. S'hi criava tota mena de bestiar, especialment vacum. Hi havia caça de llebres i perdius i pesca de truites excel·lents. Comptava amb 9 veïns (caps de casa) i 55 ànimes (habitants).

La pàgina de l’Ajuntament de la Guingueta d’Àneu, diu que a Llavorre, hi ha ,  8 empadronats,  7   residents.

https://guingueta.ddl.net/el-municipi/els-nuclis/llavorre

Que Sant Roc, elevi a l’Altíssim la pregaria dels aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.