diumenge, 13 d’agost del 2023

IN MEMORIAM. CAPELLA DE LA MAREDÉU DE LA PAU DE CAN LLOP. OLVAN . EL BERGUEDÀ

 


Gràcies  al Josep Maria Gavín Barceló (Barcelona, 21 de juny de 1930-Caldas de Montbui, 28 de abril de 2023), sabem de l’existència   de la capella advocada a  la Mare de Déu de la Pau de Can Llop , que  es va construir a principis dels anys cinquanta del segle  XX;  aleshores era bisbe de Solsona,    Vicent Enrique i Tarancón (Borriana, Plana Baixa, 14 de maig de 1907 - València, 28 de novembre de 1994) que  n'autoritzà la construcció i li donà la categoria de capella particular l'any 1953 quan n'eren els amos la família Güell de Cervera.

El Mapa de Patrimoni  explica que era una capella de planta rectangular (5,20x3,40 metres i 2,60 metres  d'alçada) avui sense culte, l'espai de la qual es fa servir actualment de cambra de mal endreços de la casa de Can Llop.

Construïda a l'interior de la casa, s'hi entra per una porta situada a la façana de tramuntana, amb arc de mig punt i adornada amb vitralls de diferents colors.

 Una finestra també d'arc de mig punt il·lumina l'espai interior que conserva restes de decoració; dos capitells situats a cada banda de la nau sostenen un arc amb la següent inscripció: "Regina pacis ora pro novis" i, a la paret lateral esquerra, hi ha pintat un crismó.

https://patrimonicultural.diba.cat/element/mare-de-deu-de-can-llop

la família Güell de Cervera, propietària de la fàbrica de galetes "La Polar"  de Manresa,  revengueren l'any 1960 la casa  a la família Viladomiu que construí, prop de la casa, una fàbrica de filats i de teixits de cotó com ampliació de la fàbrica de la colònia Viladomiu Nou (Gironella).

La fallida de l'empresa "Viladomiu SA" als anys vuitanta del segle XX, comportava que  la propietat quedes en mans dels treballadors que  sortosament la van vendre als actuals propietaris. La casa té  una bona aparença en la fotografia que publica Ramon Fabregas  

Que la Marededéu de la Pau de Can Llop – de la que ens agradarà rebre’n una imatge fotogràfica a l’email castellardiari@gmail.com – elevi a l’Altíssim la pregaria de gallecs, bascos, catalans, i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor, allibera el teu poble !!