dimecres, 23 d’agost del 2023

CREU DE TERME D'ESTERRI D’ÀNEU. PALLARS SOBIRÀ.

 

Joaquim Morelló i Nart (Esterri d'Àneu, Valls d'Àneu, Pallars Sobirà, 26 de setembre de 1858 - Barcelona, 15 d'abril de 1926) recollia la tradició oral que la Creu de Terme d’Esterri d’Àneu fou construïda pels francesos que ocuparen Esterri l'any 1623.  Cal donar credibilitat al insigne patrici que l'any 1925 deixà un llegat testamentari , i es creà la Fundació Joaquim Morelló, institució benèfica que tenia com a funció donar asil als vells pobres i atenció als malalts pobres de la Vall d'Àneu, coneguda popularment com l’Asilo Morelló. Als anys trenta es construeix l'edifici que havia de tenir la funció d'hospital. La seua primera funció va ser refugiar els mateixos habitants d'Esterri d'Àneu durant el gran aiguat de 1937. Més tard va ser utilitzada pels refugiats del conflicte bèl·lic que s’iniciava amb l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República

http://www.xtec.cat/cda-vallsdaneu/fundacio/index.html

La creu de pedra que  retratava l’Ester Gonzalez Vidal , descansa sobre una columna alta amb capitell. La columna té una base octogonal amb tres esglaons, que fa elevar encara més la creu. Aquesta base, la columna i el capitell són de pedra.


Dins d'un espai ovalat hi ha esculpit en alt relleu un Crist de factura tosca, clavat en una creu llatina. 


A l'anvers, també inscrita en un espai oval, hi ha una figura femenina (possiblement una Mare de Déu) amb les mans creuades sota el pit i una estranya faldilla.

La creu es troba en una placeta generada per la intersecció del carrer Major i del carrer Cap de la Vila.

Que les advocacions representades a la Creu de terme d’Esterri d’Àneu , elevin a l’Altíssim la pregaria dels aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.