dimarts, 1 d’agost del 2023

PAIRALIA DEL BOLACELL. BEGET. LA GARROTXA SOBIRÀNA & EL RIPOLLÈS

 


El Josep M Canals Ferrarons , publica una fotografia de la Pairalia   del Bolacell, que  es troba ubicada dalt d'un turonet, a l'altre costat del pont del mateix nom, a l’antic camí de Beget a Oix, avui en terme de Camprodon i per tant comarca del Ripollès,  per  “ imperatiu legal “.


 Patrimoni Gencat explica que està formada per tres edificis, amb el mas principal al centre, un cobert o segon edifici a ponent i un paller o cobert a llevant.

Fotografia de l’ Albert Pratdesaba i Sala

L'edifici principal és un pas de planta quadrangular a doble vessant, que s'adapta al desnivell del terreny. A la zona oest la part baixa s'observa una arcada amb porta d'accés que donaria a una planta baixa. Es desconeix si té una planta inferior com ara un celler o rebost. Al costat de l'arcada es troben unes escales de pedra que donen accés a una galeria de dues arcades i que al mateix temps donaria a la primera planta i principal de l'immoble. La planta superior presenta una galeria sota teulada.


La façana sud presenta cinc finestres per pis, deixant vista una zona força alta de paret que faria pensar que sota la planta baixa es trobaria alguna mena d'habitació com ara un rebost o celler. En aquesta zona es troba també les restes d'una estructura quadrangular enderrocada. La façana de ponent només presenta cinc obertures, dues de les quals a la zona alta que es troba a tocar de terra pel desnivell del terreny. La façana nord presenta una petita porta flanquejada per una petita espitllera.


Al paller o cobert s'hi accedeix per una rampa que passa per la paret nord de l'edifici principal. Aquest edifici, de planta rectangular i coberta a doble vessant, presenta una planta baixa amb una gran obertura en forma d'arcada i una planta superior amb dos grans finestrals ubicats just sobre l'arcada, al centre de la façana. Al costat, es troba una escala de pedra que dona accés a la porta de la planta superior.


El tercer edifici, de planta rectangular i coberta a doble vessant, es troba en procés d'enderroc de la coberta. Presenta dues portes visibles i un petit tancat de pedra a la zona sud.


Ramon Grabolosa i Puigredon (Olot, la Garrotxa, 28 de juny del 1921 — Santa Pau, la Garrotxa, 1 d'octubre del 1977) explica que la casa va aixoplugar al pretendent  Carlí,  Alfons Carles de Borbó i d'Àustria-Este (Londres, 1849 - Viena, 1936) i Maria de les Neus de Bragança (Kleinheubach, Alemanya, 1852 - Viena, 1941)

https://www.cooltur.org/es/maria-de-les-neus-de-braganca/


La propietat apareix citada com "Bolosello" en una donació testamentària atorgada a favor del monestir de Sant Pere de Camprodon pels almoiners del difunt Berenguer, levita, l'any 1031.


En el decurs del segle XVI (1574) apareix en un capbreu el mas i el pont del mateix nom, transcrit a l'arxiu parroquial de Beget.


La casa conserva el seu aspecte senyorial malgrat el seu abandó.


 Pertany a la família Bru de Sala i l'habita actualment un pastor.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Ohhh!!!...jo vaig néixer aquesta estimada casa
Tinc records inoblidables