dimecres, 2 d’agost del 2023

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE LA GELTRÚ, ADVOCADA A L’ASSUMPCIO DE LA MAREDEDÉU, MAL DITA SANTA MARIA. VILANOVA I LA GELTRU.

 


L’Assumpta Figueras Viñas, publica una fotografia de l’església parroquialde la Geltrú, advocada a l’Assumpció de la Marededéu, de la que en diuen a Patrimoni Gencat ; edifici aïllat de planta de creu llatina, amb una sola nau, capelles laterals comunicades i absis de planta rectangular. La nau, dividida en quatre trams, està coberta de volta de canó amb llunetes. Les capelles laterals estan cobertes amb volta de quatre punts i l'absis amb volta de canó. Al creuer s'eleva una cúpula semiesfèrica aguantada sobre petxines.

La coberta és de teula àrab, de pavelló al cimbori i a dues vessants a la resta de l'edifici. La façana presenta una estructura rectangular senzilla, acabada en un frontó triangular amb obertura circular central. L'element més remarcable és el portal d'accés, amb dues pilastres com brancals que sostenen un entaulament i un frontó trencat on hi ha una fornícula amb la imatge de la Mare de Déu. Per damunt la fornícula hi ha una rosassa.

El campanar, situat a un costat de l'església, té quatre pisos separats per motllures. És de base quadrada que en el darrer cos es converteix en octogonal i està coronat per una balustrada.

En llengua catalana l’única denominació correcta és Marededéu,  Santa Maria és una “ castellanada”, una més de les que la llarga  ocupació  ha propiciat.  

https://bisbatsantfeliu.cat/wp-content/uploads/2020/05/VILANOVA-I-LA-GELTRU.-Temple-parroquial-de-Santa-Maria-de-la-Geltru.pdf

El retaule de l’Assumpció de Maria de l’Església de Santa Maria de la Geltrú va ser construït entre els anys 1643 i 1675. El 28 de juny de 16431 , el Consell de Vilanova i la Geltrú acordava la construcció d’un nou retaule major que substituís l’antic, també dedicat a Santa Maria (la visita pastoral de finals del segle XIV inventariava un retaule major dedicat a Santa Maria)

Fou restaurat el 1946 per l’escultor  Laureà Codina després de les destrosses del 1936 ,  sortiren malmesos sis dels nou sants de les fornícules i vuit dels dotze apòstols, així com tots els àngels corporis. Així doncs el que queda del retaule original només són els elements decoratius i els baix relleus, ja que les escultures exemptes són quasi totes noves


Que l’Assumpció de la Marededéu , elevi a l’Altíssim la pregària dels catalans, Senyor ; allibera el teu poble !!!