divendres, 11 d’agost del 2023

CAN TARRÉS. SALT. GIRONÈS

 


Llegia de Can Tarrés (Les Bernardes)a :

https://arxiumunicipaldesalt.wordpress.com/2014/11/18/can-tarres-les-bernardes/

Edifici està situat al carrer Major núm. 172 i va ser l’antiga casa pairal de la família Vilaseca Tarrés, antics administradors del marquès de Camps, Pelagi de Camps i de Matas (Figueres, 3 de març de 1828 – Salt, 3 d'octubre de 1889)

La seva construcció data del 1869, any que consta en la llinda d’entrada i que probablement sigui la data de l’acabament de la construcció.

En els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixsies encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC  de la II República,  (1936-1939) va ser expropiada i reconvertida en la seu de l’Ajuntament fins que l’any 1939, amb l’entrada dels sediciosos triomfants va ser ocupada de nou.

 L’any 1941, amb el trasllat de l’Ajuntament a l’antic edifici de La Floreal (carrer Major, 165), s’hi va instal·lar un consultori mèdic fins l’any 1944 en que les monges Bernardes de clausura l’adquireixen per traslladar-s’hi.

L’any 1979 les monges Bernardes abandonen Salt i l’edifici és adquirit per la Diputació de Girona i encarrega la seva rehabilitació per reconvertir-lo com a Casa de Cultura a l’arquitecte Josep Maria Fina Segura, ens agradarà tenir noticia de lloc i data de naixement i si fos el cas de traspàs a l’email castellardiari@gmail.com  


L’any 1983 s’inaugurà la Casa de Cultura Les Bernardes i l’any 1995 s’instal·la també la seu del Centre de suport del Gironès de la UOC, Universitat Oberta de Catalunya, fins el seu trasllat a la Factoria Cultural Coma Cros.