dijous, 3 d’agost del 2023

ERMITA / SANTUARI DE SANT ANTONI DE PÀDUA DE DE FREIXENET. CAMPRODON. EL RIPOLLÈS SOBIRÀ

 


Cèsar August Torras i Ferreri (Barcelona, 5 de juliol de 1851 - 22 de juny de 1923) retratava entre 1890 i 1923, l’Ermita/ Santuari  de Sant Antoni de Pàdua de  Freixenet, que  era aleshores un municipi independent que envoltava pràcticament tota la vila de Camprodon,  això duraria fins a l'any 1965,  quan va ser annexionat  “ manu militari “ per aquesta vila que, en aquell moment, era un dels municipis més reduïts de Catalunya amb tan sols 0,7 km².

El terme municipal va rebre el seu nom d'un antic predi o domini ja esmentat, juntament amb d'altres, en l'acta de consagració del monestir de Sant Pere de Camprodon, a l'any 904. Tot i que també s'esmenta el nom de Freixenet de Dalt, l'antic terme municipal estava format per les parròquies de Creixenturri, Cavallera i Bolòs, que actualment formen part, com a entitats de població, del municipi de Camprodon.

Al SE de la vila, dins l’antic terme de Freixenet, s’alça la muntanya de Sant Antoni (1.367 metres  d’altitud), magnífic mirador de la vall.

 Una primitiva capella, edificada el 1679 al puig veí de Sant Antoni Vell, fou destruïda deu anys després, quan l’indret fou ocupat i fortificat per les tropes franceses que havien pres Camprodon.

 L’actual capella de Sant Antoni fou bastida a l’indret actual, dalt la muntanya, el 1702, i fou restaurada el 1860, per iniciativa de l’ajuntament de Camprodon; té annexa una casa per a ermitans, i el lloc és molt visitat. Té culte per la diada de Sant Antoni de Pàdua i el diumenge següent, que hi puja la gent de Molló.


Darrerament, els Amics de Sant Antoni hi han fet grans obres de consolidació i embelliment.


Que Sant Antoni de Pàdua, elevi la pregària de gallecs, bascos, catalans, i de tots els grups minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble !!!