dimecres, 16 d’agost del 2023

ES BANHS DE TREDÒS. NAUT ARAN.

 


L’ Andreu Lara Urpina, publica una fotografia dels Banhs de Tredòs a Naut Aran

Llegia que els vestigis romans localitzats a la contrada, com ara un bust de la deessa Isis, demostren l'ús d'aquests banys des de les èpoques més antigues.

El qüestionari Francisco Antonio de Zamora Peinado, (Villanueva de la Jara, provincia de Cuenca, 25 de julio de 1757 - Ibidem, 1812 consigna l'existència de tres fonts medicinals en la ribera d'Aiguamòg i terme de Salardú, dues d'elles a una distància d'una hora i mitja de Tredòs, i la tercera una mica més lluny.

La primera font de mitja qualitat i d'olor sulfurós, servia per al bany de paralítics, artrítics i reumàtics, així com per guarir malalties mentals ("intemperia frígida de cerebro"), de la pell, i també de fetge. Sota prescripció mèdica hi acudia molta gent, encara que només hi havia un cobert (1788). Sembla ser que el primer edifici residencial, d'una sola planta, es va construir un segle més tard(1885) i es va ampliar posteriorment amb un pis superior (1904) i una capella (1908).

Es Banhs restaren fora de servei des de l'any 1944 fins a mitjans dels 90, en que es van tornar a obrir al públic.

Teniu imatges de la capella?. En sabeu l’advocació?. Sou pregats de fer-nos arribar les vostres aportacions a l’email castellardari@gmail.com

L’aranés és la llengua vehicular de l'ensenyament  des del 1984 ençà a la Vall d'Aran; gairebé el 90% dels aranesos l'entenen i un 65% el poden parlar. Malgrat tot, es troba en una clara situació de minorització en relació a la llengua  castellana,  i en menor mesura amb el català.

Els aranesos però, mantenen la seva llengua, així hi ha Naut Aran, Mijaran y Baish Aran, i no com en els territoris “ catalans”  Alt, Mig, Baix, enlloc de sobirà, mig, jussà.   Massa sovint em trobo persones que es diuen catalanes, i reivindiquen – coses de la mal dita síndrome d’Estocolm -  com a pròpies les formes castellanes imposades en el seu moment “ manu militari “.