dijous, 7 de setembre del 2023

MAS DE LA VILA I CAPELLA DE SANT ANTONI DE LES CASES DE LA SERRA. TORREFETA I FLOREJACS. LA SEGARRA

 

Llegia a Patrimoni Gencat del mas la Vila, a les Cases de la Serra, al terme de Torrefeta i Florejacs, a la comarca de la Segarra  ;  edifici de quatre façanes i quatre plantes. Té diversos edificis annexos.

 


Fotografia. Jordi Seró Ferrer

Edifici construït amb pedra i fusta. Disposició de petits carreus horitzontals.

La façana principal(sud-est) es troba tancada per murs i edificis annexos. Té una gran entrada amb arc adovellat de mig punt. A la planta següent, hi ha tres finestres amb llinda de pedra, la del centre amb motllura. A la darrera planta, hi ha dues finestres i al centre una tribuna.

A la façana sud-oest a la planta baixa hi ha una espitllera. A la planta següent, a la dreta hi ha un balcó, l'entrada al balcó, té llinda de pedra amb motllura. A l'esquerra hi ha una finestra amb llinda de pedra i ampit. A la planta següent hi ha una finestra a l'esquerra. A la darrera planta hi ha dues finestres, la de la dreta amb llinda de pedra i ampit.

A la façana nord-oest, hi ha una entrada amb llinda de pedra. A la seva dreta hi ha dues espitlleres. A la planta següent, a l'esquerra, hi ha un petit balcó interior. A la seva dreta hi ha una finestra amb llinda de pedra, més a la dreta hi ha una finestra on a la llinda de pedra hi ha la data de 1623 i un creu. A la planta següent hi ha tres finestres, a la darrera dues.

A la façana nord-est, hi ha un edifici adjunt que cobreix part de la façana. Hi ha diverses finestres a la resta de la façana.

La coberta és de dos vessants (nord-oest, sud-est) acabades amb teules.

Adjunt a la façana nord-est, hi ha un edifici de tres plantes i tres façanes. A la façana principal, hi ha una entrada. A la planta següent, hi ha dues finestres i a la darrera una altra. A la façana esquerra, hi ha una obertura a la segona planta. La coberta és d'un vessant acabada amb teules.

A prop de la façana sud-oest, hi ha una petita capella amb una gran entrada d'arc de mig punt adovellat, on a la dovella central hi ha la data de 1687. Té un petit campanar de cadireta.

Davant de la façana principal hi ha un mur que dóna amb un petit patí tancant on hi ha diversos edificis annexos que tenien funció ramadera.

Davant de la capella , advocada a Sant Antoni Abat, hi ha un petit edifici que tenia funció ramadera.

Els camps de conreu caracteritzen l'entorn més immediat.

https://torrefeta.ddl.net/el-municipi/poble-a-poble-1/cases-de-la-serra

https://visit.somsegarra.cat/ca/place/976/capella-sant-antoni-abat

El sostre demogràfic  de  Torrefeta i Florejacs s’assolia al cens de 1887 amb 2580 ànimes , i es tancava l’any 2022 amb 621 habitants de dret.  Una pèrdua  de població del 75,93% s’explicaria únicament com a conseqüència d’un accident nuclear com el de Txernòbil,  més que com la despoblació provocada per la revolució industrial.

La població de Catalunya l’any 1887 era de 1.843.549 ànimes, i les dades e l’any 2022 eren de 7.747.709 habitants de dret.

Torrefeta i Florejacs tenia  l’any 1887 un 0,14% de la població de Catalunya , i  l’any 2022 un 0,0080% 

Cerqueu l'excel·lent treball Florejacs. Arquitectura religiosa

Que Sant Antoni Abat i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits,    ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.