dilluns, 18 de setembre del 2023

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SENET ADVOCADA A SANTA CECÍLIA, VILALLER. LA RIBAGORÇA SOBIRANA

 

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/santa-cecilia-de-senet-vilaller

https://www.youtube.com/watch?v=h_rV-oHXlAA

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/16137

Santa Cecilia és l’església és la parroquial del poble de Senet, població situada a la riba esquerra de la Noguera Ribagorçana que es troba damunt del con de dejecció del barranc de Senet. L’església, amb el cementiri, és a la part alta del nucli.

Fotografia. Jordi Contijoch Boada

edifici d’una sola nau, capçada a llevant per un absis semicircular, precedit per un doble arc presbiteral. La nau és coberta amb una volta de canó reforçada per dos arcs torals i l’absis amb volta de quart d’esfera. Els murs perimetrals han estat modificats per l’obertura de capelles laterals i l’afegitó d’una sagristia. L’església presenta, en conjunt, un bon estat de conservació. L’edifici ha tingut diverses reformes, la darrera de les quals, la rehabilitació del teulat, es va fer l’any 1986 amb peces de pissarra de factura industrial.

 

L’aparell és format per diferents tipus de carreus, amb predomini dels granits, que formen filades horitzontals. Els murs perimetrals, regruixats, són compostos en alguns llocs per blocs quasi ciclopis.

 

L’absis, sense cap decoració, té una finestra axial d’una sola esqueixada amb un arc monolític de mig punt. És l’única finestra original de l’edifici. És protegit a l’exterior per un mur de contenció de formigó que en recorre, a poca distància, el perímetre.

 

L’accés a l’interior de l’església s’efectua per mitjà d’una porta oberta al mur sud a ponent del campanar, aixoplugada per un porxo cobert amb volta de canó. La porta, amb tres arquivoltes de mig punt en degradació, presenta un arc tòric que es recolza sobre columnes monolítiques amb bases motllurades que sostenen capitells de decoració geomètrica.

 

El campanar, de base quadrada, massís i robust, es troba actualment incorporat a l’església. Consta de tres pisos, l’últim amb maquinària de rellotgeria i dues campanes del segle XIX. El coronament és piramidal.

 

Aquesta església ha estat molt transformada. A la planta s’incorporaren les capelles laterals, que foren allargades posteriorment alhora que es dotava d’un cor i d’un fris decorat amb dentellons que recorre l’interior de la nau des del cor fins al presbiteri.


 Tot i les transformacions sofertes, l’estructura absidal permet de considerar que l’església original fou bastida dins els corrents dominants de l’arquitectura del segle XI.


Ens agradarà rebre els Goigs que es canten en aquesta església a l’email castellardiari@gmail.com


Segons reporta una làpida situada a l’atri de l’església, estudiada per Josep Lladonosa i Pujol (Alguaire, 1907 - Lleida, 1990), l’any 1632 el poble de Senet sofrí una gran allau de neu i pedres que s’emportà cases i bordes, de manera que cap al 1633 Sant Cecília de Senet fou en part refeta (voltes i campanar)


Josep Lladonosa i Pujol (Alguaire, 1907 - Lleida, 1990)  defensava ;  "no és gens inversemblant que l'església actual sigui l'antiga església monacal de Sant Andreu de Barravés, l'absis, els arcs (lleugerament de ferradura) i l'aparell arquitectònic corresponen a construccions del preromànic. El portal és ja romànic".

http://www.xtec.cat/insjoseplladonosa/centenari/08-historiador.htm


El topònim Senet  està envoltat de dubtes :

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=38325


 Que Santa Cecilia  i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels Kurds,  amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits, saami ,  saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.