dissabte, 16 de setembre del 2023

MAREDEDÉU DE LA TORRE. ÀREU. ALINS DE LA VALLFERRERA EL PALLARS SOBIRÀ

 

Llegia de l’església  advocada a la Marededéu de la Torre, a l’antic terme d’Àreu,  integrat ara al municipi d’Alins o Alins de la Vallferrera, a la comarca del Pallars sobirà, que  la construcció del temple degué anar lligada a l’existència de la propera farga de la Marededéu de la Torre, mal dita Santa Maria, que emprava el ferro procedent de les mines d’Ainet de Besan i del bosc de Virós.

Patrimoni Gencat explica que és un edifici  d'una sola nau amb absis semicircular a l'est cobert amb volta de quart d'esfera, precedit per un petit presbiteri amb volta de canó. La nau és dividida en dos trams construïts en diferents moments, el primer amb volta de canó, i el segon, ampliació posterior, amb coberta de fusta a dues vessants, ara ensorrada. A ponent, i descentrada respecte a l'eix de la façana, es troba la porta integrada per tres arquivoltes en degradació, la més exterior decorada amb una ziga-zaga incisa, la central amb esferes i llisa la interior. Les arquivoltes descansen en impostes i capitells llisos. De les columnes adossades als muntants sols en resten alguns fragments. Sota mateix del pinyó s'obre una diminuta finestra geminada. L'aparell és de carreus irregulars de llosa i d'altres ben tallats de pedra tosca als arcs de finestres i porta. El parament de la porta és arrebossat amb morter de calç. El sector de la porta presenta un major refinament respecte de la resta de l'edifici.





L'església, a l'estar situada en un terreny inclinat, queda mig soterrada per la part de l'absis. S'han realitzat reformes a la coberta seguint l'estil tradicional de l'arquitectura pallaresa, amb una estructura de fusta i teules de llicorella.

Cal considerar aquest edifici com una obra pròpia de les formes que pren l'arquitectura del segle XII a les valls altes. Al nord hi ha adossada un borda que fa pensar que es tracta d'una antiga dependència.

Enfront mateix, a l'altre costat de riu i de la carretera, es trobava la Farga de Santa Maria.

https://indretsescbergueda.blogspot.com/2018/11/santa-maria-de-la-torre-alins-pallars.html

https://www.catalunyareligio.cat/ca/coca-vi-santa-maria-torre-alins-vallferrera

Abans de l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República , que comportaria de facto la laïcització que vivim en l’actualitat , la gent dels pobles arribava a l’ermita en processó, amb les banderes de l’església i cantant el rosari de l’Aurora. Un cop davant l’ermita, s’esmorzava i en acabat s’assistia a la missa.

Després es preparava el dinar i es feien balls (ball pla, esquerranes i el ball de les cuineres, que només el podien ballar aquestes amb l’acompanyant que volguessin).

Després del dinar es descansava allà fins que les campanes tocaven les vespres. Dites les vespres i el Rosari, es feia una processó al voltant de l’ermita, en la que la imatge de la Marededéu era portada per quatre noies, les Priores de la Marededéu.

Un cop tornada la imatge, es berenava i després es tornava al poble.

Actualment l’aplec ha quedat reduït a la celebració d’una missa i posteriorment es reparteixen galetes i vi als assistents.

https://www.catalunyareligio.cat/ca/coca-vi-santa-maria-torre-alins-vallferrera

https://parcsnaturals.gencat.cat/web/.content/Xarxa-de-parcs/alt_pirineu/coneix-nostra-feina/centre-de-documentacio/biblioteca_digital/patrimoni_cultural_i_immaterial/memoria-aplecs.pdf

El títol “ Marededéu “ és un dogma de l’Església catòlica  reconegut  solemnement al Concili d'Efes de l’any 431. En llengua catalana és el normatiu per referir-se a Maria, en altres llengües s’admet la forma “ Santa “, que entenem pretén menystenir la seva importància cabdal, i alhora palesa clarament els  valors masclistes d'aquella  cultura . La permanència almenys des de 1714 en terres catalanes, ha provocat que en molts casos s’admetés com a normal aquesta forma herètica.  L’Església al llarg de la seva existència ha reconegut i reconeix poques santes, dit això, i amb tots els respectes,  TOTES ELLES  son prescindibles, no però, la Marededéu, oi?.


Que la Marededéu de la Torre  , i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits , saharauis   ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.