dimarts, 26 de setembre del 2023

IN MEMORIAM. CAPELLA DE SANT SEBASTIÀ. GARRIGUELLA. L’EMPORDÀ SOBIRÀ

 

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/38147

La Josefina Casadesús Bascompte,  retratava les restes conservades de l'antiga capella de Sant Sebastià de Garriguella a l’Empordà sobirà , actualment “rehabilitada”,  es manté un dels arcs laterals de l'edifici. Es tracta d'un gran arc de mig punt, bastit amb carreus de pedra ben escairats als brancals.



La part superior de l'arc està format per lloses de pedra disposades a sardinell.

 La resta del parament està bastit amb pedres sense treballar lligades amb morter.

 L'obertura presenta una fornícula central de mig punt, restituïda, apte per col·locar-hi la imatge.

Sota seu destaca un ampit sobresortit de pedra, per fer-hi les ofrenes.

 A la part superior de la fornícula hi ha una petita obertura rectangular.

La capella de Sant Sebastià fou fundada entre els anys 1347 i 1349, i té el seu origen en una gran pesta de tifus i còlera que assolà la regió, com quedà documentat en el cartulari de Vilabertran.

Aquestes capelles es fundaren com hospitals, fora de les muralles per una qüestió de prevenció en les possibles infeccions.

Fou reedifica i engrandida l'any 1588.

Fa menys de 100 anys, ateses les greus mancances que es patien arreu, hi havia confiança en la mediació de  venerables, beats/es , sants/es ,  mares de Déu,..., el miratge del mal dit “ estado del bienestar “ va fer decaure aquelles devocions, a dia d’avui, en un estat en situació de fallida econòmica, per raons diverses, corrupció, estultícia, ..., i amb una ciutadania fortament secularitzada, malats, persones grans i/o sense recursos, pateixen la màxima desatenció en tots els àmbits.  

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/37914


Can Teio, fa goig de veure.

Quan al topònim, diminutiu de  Garriga en el sentit de 'varietat d'alzina' , i /o de 'terra no conreada on creixen mates i arbustos

 Que Sant Sebastià  i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels   armenis, kurds,   gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits, saami, nenet, amazics, libis, ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

 A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia.