dijous, 28 de setembre del 2023

SANT CRISTÒFOL/MENNA DELS HORTS. ALBANYÀ. L’EMPORDÀ SOBIRÀ

 

El Pere Gimenez Buque, publica fotografies de Sant Cristòfol/Menna dels Horts , al terme d’Albanyà a l’Empordà sobirà


https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/36426

Patrimoni Gencat ens diu de; Església d'una sola nau amb absis de planta semicircular i entrada al sud-oest. Presenta un finestral al frontis de ponent, que conserva pràcticament tota la seva alçada, feta de carreus més petits i que podrien correspondre a una refacció de l'església durant el període medieval o modern. En aquesta mateixa façana s'hi va aixecar un potent contrafort. Pel què fa als murs laterals, el que presenta pitjor estat és el de migdia, on hi hauria hagut la porta d'accés. La zona nord es troba parcialment més ben conservada, degut possiblement als contraforts. La nau seria coberta amb volta de canó lleugerament apuntada. La part que es pot considerar romànica del tardà seria la zona de l'absis i la nau a tocar de l'absis. La resta seria d'una fase posterior. L'església ha patit el saqueig de part dels seus elements, com seria la porta romànica dovellada. La zona de l'absis, sobrealçada de la resta de la nau, presenta una compartimentació feta entorn del segle XVIII o XIX, que separaria la zona de l'altar de la possible sagristia i que hauria estat decorada com a retaule.

L’arquitecte Joan Falgueras Font ( Figueres, 1958 )  despres de 4 temporades de treballs promoguts per l'Ajuntament d'Albanyà a partir de la proposta del Centre Excursionista Empordanès i amb el suport del Servei de Monuments de la Diputació de Girona a càrrec de la gent amb ofici de Construccions Guardiola.

Ha salvat Sant Cristofol/Menna dels Horts de la ruïna  i del col·lapse, i garantin alhora  un aixopluc pels caminants i les pintures

https://hicarquitectura.com/2023/05/joan-falgueras-font-sant-cristofol-dels-horts/

https://www.testimoniosparalahistoria.com/entrevista/joan-falgueras/

https://hicarquitectura.com/architect/falgueras-font-joan/

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-cristofol-dels-horts-albanya

Amhttps://www.youtube.com/watch?v=8eLVjJaiets

Respecte de Sant Cristòfol/Cristòfor ,que vol dir el qui porta Crist (Chistoforus), hi ha una tradició i/o llegenda que el descriu com un gegant inicialment al servei del Dimoni. Convertit al servei de Crist es dedica a ajudar els viatgers a creuar un curs d'aigua perillós. Una tarda trasllada un nen, al qual puja a l'espatlla; cada cop va pesant més i més fins que esgotat arriba a l'altra banda del riu. Com a prova li fa clavar el seu bastó a terra i al dia següent està florit i dóna fruïts. Així sempre se'l representa amb Crist a l'esquena i amb un bastó florit.

La tesis del Josep Capdevila i Soldevila , http://www.festes.org/arxius/santcristofor2.pdf

documentada i rigorosa, recollida en el llibre : La Capella de Sant Cristòfor i el barri del Regomir de Barcelona, en la que formula la possibilitat d’un doble culte al mateix personatge, Sant Menna al lloc de naixement, i Sant Cristòfor al lloc del martiri, em sembla del tot versemblant, i possible.

El nom Cristòfol/Cristòfor, “el portador de Crist’, evidentment es referia a qui portava Crist al cor.; probablement li va ser imposat en el Baptisme. No hi ha constància de l’anterior nom del soldat.

la història ens explica com Menna /Cristòfor va ser capturat i obligat, per la força, a servir en una unitat militar anomenada la Cohors Tertia Valeria Marmaritarum.

Els marmaritans eren un poble del nord de l’Àfrica que es trobava on avui hi ha la moderna Líbia.

Si considerem com un fet indiscutible que Menna/ Cristòfor formava part del poble dels marmaritans, cal cercar el seu culte a les regions situades entre Marmarica i Alexandria i immediatament ens adonem que a 45 km al sud-oest d’Alexandria, a la ciutat coneguda com Abu Mina, existeix des de temps molt antics un culte dedicat a sant Menna

Per les narracions de Cyrus de Cotyaeum, però, sabem que Menna va ser un soldat, que va ser martiritzat en un país foraster i que les seves despulles van ser retornades al seu país d’origen, després de la seva execució. Aquest fets són els mateixos que nosaltres coneixem de la vida de sant Cristòfor. David Woods creu que hi ha motius suficients per a identificar la història de sant Cristòfor amb la de sant Menna.

Sant Menna és patró de la població catalana de Sentmenat, al Vallès Occidental, que celebra la festivitat del seu patró, el dia 11 de novembre, coincidint amb Sant Marti de Tours.

 Que Sant Cristòfol /Menna   i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels Kurds,  amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.