dilluns, 25 de setembre del 2023

ESGLÉSIA DE GARÒS, ADVOCADA A SANT JULIÀ. NAUT ARAN. VAL D’ARAN

 

El Carlos Cabrera, publica una fotografia  de l’Església de   Sant Julià de Garòs al municipi de Naut Aran, Val d'Aran 



Patrimoni Gencat en diu ; Església d'una nau (6,5 x 22 metres), amb absis poligonal de cinc cares situat a l'est i cobert amb volta d'aresta amb clau central.


Els murs de la nau són d'un gruix considerable i pertanyen al període romànic. Al mur meridional s'obren tres finestres i la porta. Dues de les finestres són d'una derrama, mentre que la tercera, situada entre la porta i el campanar, la té doble, amb arquivoltes apuntades i columnetes. La porta és adovellada amb arc de mig punt.


A l'exterior corre una cornisa rematada amb caps de monstres, petxines, boles i flors. A l'angle sud-oest, hi ha adossat el campanar, molt robust, de planta quadrada cobert amb un agut capitell de llicorella, quedant palesa la seva condició de caràcter defensiu.


Al mur septentrional, existeix una petita capella i darrera l'absis, hi ha la sagristia.

 

Pica beneitera llisa, de 75 cm d'alçada i 80 cm de diàmetre. El pedestal, que presenta estries verticals, no correspon a la pica, amb la qual no encaixa i és d'un diàmetre massa petit per a la base de la pica.

 

Pica baptismal llisa excepte per unes motllures a la part inferior del recipient. Fa 80 cm de diàmetre i 75 d'alçada (al nivell actual del terra).


https://www.visitnautaran.com/ca/pdi/garos-pueblos-mas-bonitos-de-espana/


https://algunsgoigs.blogspot.com/2016/04/goigs-sant-julia-garos-vall-daran-lleida.html


https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=10692

Quan al topònim Garòs :

https://oncat.iec.cat/llista_termes.asp?limit=1&terme=GAR%D3S&button=Cercar

El terratrèmol que sacsejava l’Atles,   és dissortadament una inesperada “ col·laboració  per al genocida Muammad as-Sādis ibn al-asa  (Rabat, Marroc, 21 d'agost de 1963) de desfer-se de tants amazics com sigui possible, i  que no ho amagava amb  l’actuació clarament negligent  retardant l’ajuda internacional.


Malgrat que clarament Muammad as-Sādis ibn al-asan, no te la “ baraca “ ,  que  se li atribuïa al seu pare Hassan II ,  desprès del terratrèmol que va tenir lloc a l'Atles,   fa bona l’afirmació de l’Ermessenda de Valrà, “ les VI parts mai foren bones “

https://www.vanitatis.elconfidencial.com/casas-reales/2022-08-24/mohamed-vi-dando-tumbos-calles-paris_3480149/

 Que Sant Julià e Sant Antoni dera Sitja, elèven a l’Altíssim la pregarie des armènis , amazics , gitans, aragonesi, asturians , valencians, bascs, aranesi , galhecs, catalans, còrsi, escocessi, ucrainesi , gal·lesos, palestiniani , hawaianesos, afganesos, inuits, saharauis ... , E toti es collectius minoritzats e reprimidi, Senhor; libère eth tòn pòble!!!.