dijous, 14 de setembre del 2023

ERMITA DE SANT JAUME D’ARESTUI. LLAVORSÍ. EL PALLARS SOBIRÀ.

 

Escrivíem suara; Es duen a terme encara nombrosos aplecs A L’ENTORN DEL PARC NATURAL DE L’ALT PIRINEU, i fora molt bonic, publicar imatges de totes les esglésies, capelles, santuaris i ermites, on es duen a terme, oi?:

https://parcsnaturals.gencat.cat/web/.content/Xarxa-de-parcs/alt_pirineu/coneix-nostra-feina/centre-de-documentacio/biblioteca_digital/patrimoni_cultural_i_immaterial/memoria-aplecs.pdf

Arestui és un poble del terme municipal de Llavorsí

La petita ermita de Sant Jaume d’Arestui del segle X té una estructura amb planta d’una sola nau i absis rectangular cobert amb una petita volta de canó.

El teulat de la nau però, és sostingut per encavallades.

L’aplec, com és costum, comença amb la celebració d’una missa, acabada la qual es canten els goigs.  Ens agradarà rebre’n un exemplar a l’email castellardiari@gmail.com

Després, els assistents organitzen un dinar al costat de la font i les taules que hi ha en aquest paratge.



https://marcelalbet.blogspot.com/2018/08/ermita-de-sant-jaume-darestui.html

Arestui està format per dos ètims iberobascos. El primer, és aritz (roure, per extensió, arbre); el segon, el sufix col·lectivitzador -toi. Per tant, el nom del poble fa honor al seu emplaçament: lloc d'abundants arbres.

Que l'apòstol Sant Jaume  i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.