diumenge, 17 de setembre del 2023

ESGLÉSIA DE SANT JAUME DE REMOLINS. TORTOS. L’EBRE JUSSÀ

 

Joan Montcada i Planes (Barcelona, 24 d’agost de 1925 — Barcelona, 18d’octubre de 2017)va ser l’autor dels frescs que es troben a l’església deBetlem de Barcelona, a Tortosa, Vinaròs, Cubelles, Castelló de la Plana, SantJaume de Remolins, Olivella, Diputació de Barcelona, Puigcerdà i la facultat deBelles Arts de Barcelona, entre d’altres.

Patrimoni Gencat, sens dubte per la ubicació de l’església a la  Plaça de la Immaculada, li adjudica aquesta advocació,  està dedicada però, a l’apòstol Jaume el Major (Betsaida, Galilea ? - Jerusalem, v.44 dC).





La descripció diu;  edifici de planta rectangular amb presbiteri també rectangular, capelles entre contraforts i un atri als peus, sota l'espai ocupat pel cor. A la dreta del presbiteri hi ha una capella aïllada del conjunt espacial i a l'esquerra hi ha la sagristia. Els trams es troben diferenciats a la nau mitjançant arcs apuntats tipus diafragma que arriben fins a terra. La volta de cada tram barreja creueria i llunetes. Les capelles s'obren a la nau mitjançant arc apuntat, però tenen el sostre amb llinda.

L'exterior reflecteix l'estructura interior, els contraforts de separació entre capelles són molt prims. La façana, orientada a l'Oest, és molt austera i presenta només motllures emmarcant la portada que reflecteixen l'estructura interior del temple. A Nord s'aixeca un campanar massís, tot d'un cos, de galeria superior coberta amb arcades regulars i esveltes. Les finestres, només a la nau, són petites i en forma d'arc apuntat. La teulada és de doble vessant a la nau i d'una sola a les capelles.

Cap dada de l’autor, sabem que s’aixecava desprès de la victòria dels sediciosos feixistes, contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República. Ens agradarà tenir noticia a l’email castellardiari@gmail.com de l’autor, possiblement un dels arquitectes de Regiones Devastadas.

  Que l'apòstol Sant Jaume el Major     i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.