divendres, 15 de setembre del 2023

ANTIC PRIORAT DE TAULADELLS. GRA. TORREFETA I FLOREJACS. LA SEGARRA

  

Llegia a Patrimoni Gencat   circulant  per la carretera. L-310 dir. Guissona. Camí a mà esquerra previ a l'entrada de Gra (500m.) ; enmig d'un camp s'endevinen les runes del que havia estat el Priorat de Tauladellls, del qual en resta ben poca cosa. Aquesta ermita ha estat construïda amb filades de carreus regulars molt ben escairats. Presenta una sola nau, que havia estat coberta amb volta de creueria, tot i que avui està pràcticament desapareguda i només se'n conserva un arc apuntat. Consta d'un absis recte i en aquest s'obra una fornícula amb un arc de mig punt. S'accedia a l'ermita per una porta rectangular amb llinda situada al N.O, però actualment és pràcticament inaccessible perquè les males herbes impossibiliten l'entrada.



Fotografia. Georgina Falip i Gerardo

EL priorat de Tauladells va ser fundat el 1248 amb una llicència del bisbe Ponç de Vilamur.

L'ocupaven un grup de monges agustinianes fins que el segle XV va passaar a mans de la Col·legiata de Guissona.

Prop es troben un parell de necròpolis :

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/santa-maria-de-tuladells-torrefeta

Havíem recomanat, i tornem a fer-ho, fer un tomb per Torrefeta i Florejacs,a la Segarra, i gaudir a cor que vols del seu vastíssim Patrimoni Històric. 

Molt recomanable la lectura de  l’excel·lent treball Arquitectura Religiosa,  Patrimoni de Torrefeta i Florejacs

Que la Marededéu de Tauladells  , i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits , saharauis   ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.