diumenge, 10 de setembre del 2023

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE RIUMORS, ADVOCADA A SANT MAMET, L’EMPORDÀ SOBIRÀ

 

Llegia que l’església parroquial de Riumors -  en la documentació antiga (villa) Riubeuri Mortui (segle  X) ‘rius morts, estancats -  està advocada a Sant Mamet;   a  Catalunya la semblança del seu nom amb el verb «mamar» va fer que s'associés el sant a aquesta acció. Així, es desenvolupà la tradició – mai confirmada - que d'adolescent va restar en plena natura sense cap aliment i les femelles de bèsties salvatges l'havien mantingut amb la llet dels seus pits. Joan Amades  Gelats (Barcelona, 23 de juliol de 1890 - 17 de gener de 1959)  diu que era invocat per les mares que alletaven per tal de tenir més llet, dient "“Sant Mamet, feu-me tenir força llet”.

Patrimoni Gencat ens diu que l’església que retratava l’any 2018,  l’Eugeni Lahuerta Alsina ; Edifici aïllat que es troba a l'entrada del poble, des de la carretera de Fortià. És una església de planta rectangular amb una sola nau.





A la façana hi ha la portalada, rectangular, amb una fornícula sobre la llinda, amb la imatge de la Verge Maria i el nen Jesús. Més amunt hi ha un petit rosetó i a sobre d'aquest una petita finestra. La testera de la façana està de corada amb unes corbes, coronades al punt més alt amb una creu. La torre campanar és de planta quadrada, però el cos superior és octogonal, amb quatre arcades de mig punt, i que acaba amb una terrassa coronada per unes pilastres inclinades que s'ajunten a la part alta. A l'altre costat de la façana s'havia projectat un altre campanar semblant, que mai es va arribar a fer però del que es conserva el cos inferior, quadrat. A la façana lateral esquerra veiem una porta rectangular tapiada, i una finestra sota la teulada. A l'altra façana lateral trobem dues finestres en arc de mig punt i a sobre d'aquestes dues peties finestres.

L'interior del temple que retratava l’any 2009  , el   Jacob Casquete Rodríguez, està encalcinat i arrebossat, als murs laterals hi ha altars laterals, imbuïts.



 L'espai del presbiteri queda delimitat pels esglaons que el separen de la nau i pel fet de no obrir-s'hi capelles laterals.

Que Sant Mamet  i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits   ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.