dilluns, 24 de juny del 2024

ERMITA DE SANT JOAN BAPTISTA DE CORNUDELL. CASTELLAR DE N’HUG. EL BERGUEDÀ SOBIRÀ

 

No ens arribàvem  fins l’ermita Sant Joan de Cornudell  que  es troba situada al nord-oest de Castellar de N'Hug encimbellada sobre un penya-segat imponent, en la visita que fèiem el Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenç Savall, 2 de maig de 1926 + Castellar del Vallès, 6 de maig  de 2019 )  .

Llegia a Patrimoni gencat; Església de petites dimensions d'una sola nau allargada amb volta de canó reforçada amb arcs torals de grans dimensions. La zona de llevant, on es trobava l'absis; que és d'època moderna i degué substituir l'absis romànic. Destaquen els grans contraforts exteriors adossats al mur de migdia. La porta d'entrada es troba a en aquest mateix costat i és formada per doble arc de mig punt en degradació adovellat. La coberta és a dues aigües. Als peus, a ponent de l'edifici, hi ha un petit campanar d'espadanya. El parament és de pedres irregulars sense desbastar disposades en filades i conserva algunes traces d'opus spicatum.



Quan al topònim Cornudell, neutre plural col:lectiu de cornus 'corner', arbust molt abundant i conegut tant a la Ribagorça com al Priorat. A la zona de la Ribagorça el nom de l'arbust és actualment curnyer o curnyera i és ben conegut per l'hàbit de fer-ne  escombres per als patis i corrals.  Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 21 de març de 1905 - Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997)

https://castellardenhug.net/patrimoni/sant-joan-de-cornudell/

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/goigsBC/id/2244/rec/1

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-joan-de-cornudell-castellar-de-nhug

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/3256

  Que Sant Joan Baptissta    i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels castellanesos  , amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.