diumenge, 30 de juny del 2024

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE LA POBLA DE CÉRVOLES, ADVOCADA A LA MAREDEDÉU DE LA JUNQUERA. LES GARRIGUES.

 

Francesc Blasi i Vallespinosa (Valls, Alt Camp, 23 de gener de 1875 - Barcelona, 1 d'abril de 1949) retratava l’església parroquial de la Pobla de Cérvoles, advocada a la Marededéu de la Junquera, mal dita Santa Maria per influencia – nefanda – de l’església herètica que no accepta allò que s’acordava al Concili d’Efes que  va proclamar solemnement la maternitat divina de la verge. «Mare de Déu» (Theotokos)


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceccf/search/searchterm/Pobla%20de%20C%C3%A9rvoles%2C%20la/field/ageo/mode/exact/conn/and

El poblament de la vila de la Pobla de Cérvoles es fa efectiu a partir del segle XIII arran de diverses cartes d'establiment atorgades per l'abat de Poblet entre 1208 i 1216. Tanmateix, la Carta de Poblament s'atorga el 1315. Originalment, la població disposà d'una església romànica , el creixement demogràfic experimentat a la comarca, i també al municipi a partir del segle XVIII farà que, el 22 de gener de 1727 la Pobla demani llicència i suport econòmic a Poblet per a construir un temple més gran. Tot i la data de la façana de 1728, se sap que el 4 de juliol de 1730, el temple encara no estava enllestit, i, finalment, el mes de març de 1731 ja estava acabat, tot i que encara s'aniran enllestint detalls en els anys posteriors: l'antic retaule barroc que presidia l'altar obra de Lluís Bonifàs (1734); el campanar, el 1749; l'orgue, al 1752, l'ampliació del temple al 1781.

L’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República,  provocarà un conflicte bèl·lic   , que provocarà greus danys a l'edifici,  i la desaparició/destrucció de les imatges, la talla de la verge i l'espectacular retaule, de tot plegat en recollia imatges Francesc Blasi i Vallespinosa





Les  desfetes es referen parcialment el 1966. Molt més tard, a principis dels noranta del segle XX es reparà la teulada.

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/14038

L'any 2000 l'artista Víctor Pérez i Pallarés (Lleida, 24 de maig de 1933 - Lleida, 4 de juliol de 2018) va decorar la volta de l'absis fins a l'arrencada del quart d'esfera.


https://algunsgoigs.blogspot.com/2012/11/goigs-la-mare-de-deu-de-la-jonquera-la.html

La feijoa (Feijoa sellowiana),també denominada guaiabo, feixoa, guaiabo del país, guaiaba, guaiabo del Brasil, ha florit

 


 El 30.5.2024 s’aprovava l’amnistia, els “ caïnites “, ho tenen clar SI al narcotràfic, SI al tràfic de persones, SI a la corrupció, NO  als drets de les dones, NO al drets de les minories, NO a l’amnistia, NO a la democràcia,.. NO,NO,NO,...

Que la Marededéu i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevi a l’Altíssim la pregaria dels berguedans  ,  aranesos  , amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.