dijous, 13 de juny del 2024

CAPELLA DE SANT ANTONI ABAT DE CAN COLL, ARA AL MUSEU DE VILASSAR DE DALT. EL MARESME

 

Llegia quan cercava dades  de Can Coll de Vilassar de Dalt , la capella de Sant Antoni, que es troba a l'entrada del Museu Municipal, és originària d'aquesta casa.

En demanava imatges al Museu Arxiu, i rebia un email  de l’Enric Ortega Rivera, en el que  m’adjuntava la fotografia de la imatge.

Avui, dia de Sant Antoni de Pàdua, m’ha sembla molt escaient fer-ne la publicació,   Fernando Martins de Bulhões e Taveira Azevedo, Lisboa, 1195, va educar-se a l'escola catedralícia de Lisboa. En contra dels desitjos de la família, va ingressar a l'abadia agustina de São Vicente de Fora, als afores de Lisboa, els monjos de la qual eren coneguts per la dedicació a l'estudi.

Va estudiar-hi teologia (especialment autors com Sant Jeroni, Sant Agustí, Sa Santedat el Papa Gregori el Gran i Sant Bernat de Claravall) i les Sagrades Escriptures, a més d'autors clàssics com Ovidi i Sèneca. Va continuar els estudis a l'abadia de la Santa Creu de Coïmbra, amb el permís dels seus superiors. Allí va ser ordenat prevere.

L'estiu de 1220 van arribar a la ciutat les restes d'un grup de franciscans que havien estat martiritzats al Marroc. L'efecte d'això va fer que deixés els agustins i entrés a l'Orde Franciscà. Llavors va adoptar el nom d'Antoni, en honor de Sant Antoni Abat. 

Els que portem el nom d’Antoni, celebrem ambdós sants, al gener “ el del porquet “ , i al juny al de Pàdua – que  a Portugal se'l coneix com a Sant Antoni de Lisboa - . Aprofito, per agrair la gentilesa del Museu-Arxiu de Vilassar de Dalt, i l’Enric Ortega Rivera.

Felicitats a tots els que comparteixen aquest nom.

https://calendariermita.cat/13-de-juny-sant-antoni-de-padua/ 

Que Sant Antoni Abat   i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels vilassarencs ,   , amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís  , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.