dimarts, 25 de juny del 2024

SANTA LLOGAIA D’ESPOT. PALLARS SOBIRÀ

 

L’ANTONIO GALLARDO I GARRIGA (Barcelona, 18/04/1889 – 16/06/1942), li poso la O al nom, perquè com en el meu cas, en aquella època no es permetia la inscripció al Registre Civil de noms en altres llengües que no fossin el castellà –  “ ells “ en diuen espanyol – . La Constitució de 1978 però, l’anomena correctament castellà.    Retratava  l’any 1919, Església parroquial  advocada a Santa Llogaia   i una casa d'Espot. Pallars Sobirà


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/4401/rec/3

Altres fotògrafs dels Fons Estudi de la Masia Catalana  retrataven edificis  d’Espot  que no estan identificats en la seva majoria,  la manca d’un Catàleg de Patrimoni certament no ajuda, oi?:

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/search/searchterm/espot

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/santa-llogaia-despot

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/25427

Fotografia del interior. Jordi Contijoch Boada

https://indretsescbergueda.blogspot.com/2020/01/santa-llogaia-despot-pallars-sobira.html

Quan al topònim Espot:

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=17785

 Que  Santa Llogaia   i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  , amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís, andorrans   , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.