dimecres, 19 de juny del 2024

CAPELLA DE SANT BARTOMEU DEL SITJAR. CAMPRODON. EL RIPOLLÈS

 

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-bartomeu-del-sitjar-camprodon

La capella de Sant Bartomeu del Sitjar queda separada uns 100 m de la casa del Sitjar, situada a l’extrem sud-oriental de l’antic terme municipal de Freixenet de Camprodon, vora la collada del Sitjar, a 994 m d’altitud.

Construcció rural molt senzilla, de planta rectangular, amb una nau capçada a llevant per un absis quadrat, tots dos elements coberts amb volta de canó seguit.

El temple té una finestra absidal d’una sola esqueixada i una petita obertura cruciforme a la façana de ponent, indret on hi ha la porta adovellada, d’època posterior a l’església, amb dues fulles desiguals, ornades amb una bella ferramenta i forrellat.

A la façana de ponent hi ha un campanar de cadireta d’una sola arcada.

La capella presenta senyals evidents d’haver estat modificada i restaurada. A l’interior les voltes han estat enguixades i, en part, també les parets. Des de l’interior hom pot apreciar una junta al mur de migjorn.

L’aparell correspon a una maçoneria ordinària, amb carreus treballats a les cantonades, finestres i portes. Els carreuons han estat barrejats amb les pedres irregulars i tot plegat molt rejuntat amb morter de ciment, la qual cosa fa que el conjunt quedi, malgrat tot, molt ben conservat.


https://www.camprodon.cat/wp-content/uploads/2022/03/CATALEG-DE-MASIES.pdf

Ermita del Sitjar, data del segle XII romànica, de planta i presbiteri quadrats, molt ben conservada. Fou parròquia de Creixenturri durant la restauració del Remei, s'hi havia fet l'aplec per Sant Bartomeu, on s'hi arribava a reunir molta gent.

No sabia  trobar-la a la relació de monuments de Camprodon:

https://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_monuments_de_Camprodon

Que Sant Bartomeu  i Sant Antoni de la Sitja, ,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels ripollesos , kurds, amazics ,gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits,   saharauis  ... pagesos, ramaders, pescadors, ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

 «A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.