dilluns, 3 de juny del 2024

IN MEMORIAM. SANT MER / MEDIR DE LLORÀ. SANT MARTÍ DE LLÉMENA, EL GIRONÈS.

 

El Josep Salvany Blanch, retratava l’any 1924, Petita ermita de Sant Medir a Llorà, Sant Martí de Llémena, el Gironès



https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/9149/rec/5


Interior de l' ermita de Sant Medir a Llorà


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/9083/rec/3

 

Res a veure amb l’estat actual, que retratava la Carme Germà, i això malgrat que ha  estat restaurada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, desprès d’haver  servit com a  magatzem de la masia propera de Cal Pobre.

 



La capella de Sant Medir és un senzill edifici d’una sola nau coberta amb volta de canó i capçada a llevant per un absis semicircular.

 

Al mur de migdia s’obre, prop de l’absis, una finestra de doble esqueixada; al centre d’aquesta mateixa paret, s’hi obrí una altra finestra d’espitllera. La porta és al mur de ponent, coronat per un senzill campanar d’espadanya d’un sol ull; el mur de llevant s’aixeca per damunt les cobertes de la nau.

 

L’aparell és de reble unit amb morter de calç, formant filades irregulars, i és visible en aquelles parts on ha caigut l’emblanquiment amb què fou arrebossat tot l’exterior de l’edifici.

 

Les seves característiques permeten considerar-la una obra pròpia de les formes rurals de l’arquitectura del segle X


Els catalans, d’antic tenim un frase “a sants i a minyons no els prometis si no els dons” , en molts casos, dedicar un espai a la pregaria , oratori, capella,..,  , va ser més una forma d’ostentació social, que un veritable acte de fe. Foc d’encenalls que portaria ràpidament a l’abandó i la incúria, avui la piscina és un clar exemple d’ostentació social.


 Que Sant Mer/Medir    i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels gironins, Kurds,  amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits,   saharauis  ... pagesos, ramaders, pescadors, ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.


«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»


 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.