dijous, 27 de juny del 2024

IN MEMORIAM DE LA CAPELLA ADVOCADA AL SAGRAT COR DE JESÚS DE CAN MILANS DEL BOSCH. SANT VICENÇ DE MONTALT. EL MARESME

 

Havia demanat informació al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin) en relació a la capella de Can Milans del Bosch, al terme de Sant Vicenç de Montalt. Maresme.

https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2024/06/sabem-ladvocacio-de-la-capella-de-can.html

Escrivia suara, en matèria de Patrimoni històric, les capelles, oratoris, ...,  han passat de ser objecte d’atenció i estudi,  a l’oblit més clamorós, i el “ coneixement religiós”  a considerar-se quasi, un “ vici pervers”.

https://www.enciclopedia.cat/gran-enciclopedia-catalana/sant-vicenc-de-montalt

l’any 1816 Rafael Milans del Bosch  fa construir «la obra de su  exquisita capilla con sus hornamentos, tan precisa en una casa de campo que tiene distante media hora su yglesia del pueblo.»

Situada a l’esquerra, tot just després de l’entrada, el  dia 31 de juliol el bisbe de Barcelona autoritza fer missa «en  la capilla pública que con nuestro permiso acaba de edificar.»

https://masmm.org/bdexcel/capses/PAT%20Els%20Milans%20del%20Bosc.pdf

Actualment acull un establiment d’Hosteleria, CASTELL DE L´OLIVER:

https://www.youtube.com/watch?v=t7JUJrQKgVc

https://www.svmontalt.cat/document.php?id=1667

La resposta a volta d’email em deia; Capella del Sagrat Cor de Jesús. Can Milans del Bosch. Sant Vicenç de Montalt. Maresme. Sense culte l’any 1984. Data de les  fotografies 12-V-1984




   Que el Sagrat Cor de Jesús     i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels santvicentins , amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.