dilluns, 17 de juny del 2024

SANT SERNI O SADURNÍ DEL GRAU (FINS A L’ANY 1936, TAMBÉ MAREDEDÉU DEL GRAU ). VILAMANTELLS. GUIXERS. SOLSONÈS

Josep Salvany Blanch, retratava l’any 1919, Vista frontal de l' església de Sant Serní del Grau, d' estil romànic i dels segles XI-XII.


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/5648

Jan Martin repetia a fotografia l’any 2020



https://www.facebook.com/photo/?fbid=3010267299041508&set=a.3010267119041526

L’enciclopèdia en diu; Església romànica del municipi de Guixers (Solsonès), que centrava el terme de Vilamantells.

Esmentada també el 1064, el comte Ermengol d’Urgell i la seva muller Adalberta la donaren aquest any al cenobi de Sant Llorenç Màrtir, prop de la villa novezana. Els últims anys del segle XX es realitzaren obres de restauració a l’església, es recuperà el cabal de la font i s’instal·laren taules rústiques.

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-serni-de-vilamantells-o-del-grau-o-santa-maria-del-grau-guixers

El Jordi Contijoch Boada, en retratava el interior :


https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/17331

L'església de Sant Serni de Vilamantells o Sant Serni del Grau, està situada a 1045 m d'altitud, en una plana, del camí del santuari de Lord. L'edifici és d'una sola nau rectangular, capçada a llevant per un absis semicircular que ha estat sobrealçat fins el nivell de la teulada de la nau que es a dues vessants. Les obertures (una finestra de doble esqueixada, a l'absis, la porta principal, a ponent, i una porta tapiada, a migjorn) són cobertes amb arcs de mig punt adovellat. L'interior és cobert amb volta de canó, reforçada per tres arcs torals de mig punt deformats. En els espais que hi ha entre els arcs s'ha buidat el mur per fer-hi sis arcades de reforç, tres per costat, de mides diferents, amb arcs de mig punt amb dovelles de lloses. El frontis es coronat per un campanar d'espadanya, amb dues finestres cobertes amb arc de mig punt adovellat. primes. Un mur de pedra forma el clos del cementiri formant un tancat a ponent i migjorn.


https://algunsgoigs.blogspot.com/2021/04/goigs-sant-sadurni-sant-serni-del-grau.html

Quan al topònim Vilamantells:

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=46877

 Que  la Marededéu , Sant Sadurní     Sant Antoni de la  Sitja,  elevib a l’Altíssim la pregaria dels , solsonins, , amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.