dimecres, 12 de juny del 2024

SANT ROC DE LES AVELLANES. LES AVELLANES I SANTA LINYA. LA NOGUERA

 L’ANTONIO GALLARDO I GARRIGA (Barcelona, 18/04/1889 – 16/06/1942), li poso la O al nom, perquè com en el meu cas, en aquella època no es permetia la inscripció al Registre Civil de noms en altres llengües que no fossin el castellà –  “ ells “ en diuen espanyol – . La Constitució de 1978 però, l’anomena correctament castellà.    Retratava l’any 1935, Vista de la plaça d'Avellanes i la capella de Sant Roc. La Noguera.

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/4552/rec/61

Sant Roc de les Avellanes es troba situada al centre de nucli urbà de les Avellanes, que pertany al municipi de les Avellanes i Santa Linya. Es tracta d'un petit edifici aïllat, tot i que l'absis es troba a tocar d'una casa (hi resta un estret passatge).

La capella, de línies generals molt senzilles, compta amb una façana amb una portada adovellada amb arc de mig punt. Les dovelles tenen la posició alternada en el tram de les pilastres, quadrats i rectangulars; mentre que són regulars al tram de la volta. A la clau s'hi observa un escut amb la data 1746, mentre que, a costat i costat de la pròpia porta s'hi observen dues estretes pilastres presidides per sengles motius escultòrics en forma de peveter o copa. Per sobre la portada hi ha un petit rosetó a mitja alçada respecte la façana, que es troba rematada per una petita espadanya simple.

L'interior de la capella revela que es tracta d'un edifici simple, d'una sola nau i absis. Els arcs són de mig punt, suportats per pilastres. La nau és coberta amb volta de canó i dividida en quatre trams.


                             Fotografia. Jordi Contijoch Boada

L'aparell del temple, tot i que ocult per un enguixat i pintat a la façana, es mostra molt irregular i també arrebossat amb morter i sorra a la resta de murs. La teulada, a doble vessant, és cobert amb teula.

Al seu interior es conserva el Sant Crist de l'Hort, que consta que fou trobat per un veí del poble l'any 1730

https://algunsgoigs.blogspot.com/2020/04/goigs-al-sant-crist-de-lhort-les.html

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/22052

 Que Sant Roc   i Sant Antoni de la Sitja, ,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  Noguerencs ,  Kurds,  amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits,   saharauis  ... pagesos, ramaders, pescadors, ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

 «A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.