dimarts, 4 de juny del 2024

SANT ANDREU DE LLANARS. PRATS DE LLUÇANÈS.

 


Llegia de Sant Andreu de Llanars que retratava el Tomàs Irigaray Lopez  que  és una construcció aïllada situada sobre un turó. L'edifici és d'una nau capçada a llevant per un absis semicircular que s'obre a la nau mitjançant un simple plec. La nau és coberta amb una volta de canó de perfil apuntat, i l'absis amb volta de quart d'esfera. Les cobertes actuals són de teula àrab, però en el curs de la seva restauració es trobaren restes de lloses de la coberta original. Interiorment el mur de tramuntana presenta dos arcs de reforç que formen una mena d'arcosolis. En la restauració s'ha eliminat l'arrebossat que recobria tot l'interior.



Fotografia. Jordi Contijoch Boada.

La porta es troba situada al mur de migjorn i s'obre mitjançant un simple arc de mig punt. En aquest mateix mur hi ha una finestra de doble esqueixada, igual com la que hi ha al fons de l'absis, on també hi ha una espitllera de factura moderna. La il·luminació és completa amb una finestra en forma de creu que hi ha a la façana de ponent. Sobre aquesta mateixa façana hi ha un petit campanar de torre, de planta quadrada, amb una coberta de teula a dues aigües, dividit en dos nivells de finestres. L'inferior té quatre grans obertures en arc de mig punt, una per cada façana, i el superior té quatre finestres geminades, mig partides per columnetes amb capitells troncopiramidals.

L'edifici presenta dues etapes constructives. A la primera, del segle XI, poden correspondre els murs de la nau i la banqueta que deu ser el basament d'un absis anterior. En la segona fase, del segle XII, hom procedí a regruixir interiorment els murs de tramuntana i migjorn i la construcció de l'absis actual i del campanar.

https://www.enciclopedia.cat/gran-enciclopedia-catalana/sant-andreu-de-llanars

 Que Sant Andreu   i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels pradencs , Kurds,  amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits,   saharauis  ... pagesos, ramaders, pescadors, ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.