divendres, 28 de juny del 2024

SANTUARI DE NÚRIA. OBRA CABDAL DEL JOSEP DANÉS TORRAS. EL RIPOLLÈS

 

Justí Guitart i Vilardebò (Barcelona, 16 de desembre del 1875 — 30 de gener del 1940) bisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, encarregava a l’arquitecte  Josep Danés i Torras (Olot, 1891 - Olot, 1955) un nou santuari a la Vall de Núria (amb nova església, hostatgeries i un hotel confortable de gran capacitat) que substituís l'antic amb el segon objectiu de trobar una empresa que invertís en la construcció d'un tren cremallera que facilités l'accés, fins aleshores només accessible a peu o en mula o cavall. Sens dubte, era un projecte ambiciós de modernització del santuari d'una gran complexitat.

Quan el 1931 es va inaugurar el tren cremallera el nou hotel ja funcionava i l'empresa constructora va començar a rendibilitzar la inversió efectuada.

El conjunt dels sis edificis oferia la possibilitat d´allotjar 1.500 persones a repartir entre les habitacions de l´hotel, les cel·les de l´hostatgeria, els apartaments per a famílies o la residència d´estiu del bisbe de la Seu d´Urgell. Els pavellons que es van construir fins al 1931 van ser quatre: les anomenades cases de Sant Justí, Sant Antoni, Sant Josep i Sant Gil. El complex va adoptar, finalment, la forma d'U que té actualment ( prenent la decisió encertada de no construir els dos pavellons que  haguessin tancat  el conjunt, així el diàleg entre l'arquitectura construïda i el paisatge obert del vall és molt més intensa.

S’assolia plenament el primer objectiu de Josep Danés, subordinar el projecte al fet que es tractava d'un santuari, per això el temple constituïa l'eix central ordinador de tot el complex: “com Santuari que és [afirmava] es dóna a l'edifici església tot el realç precís perquè centri el conjunt i sobresurti de tots els altres edificis, pel seu emplaçament, situació relativa, dimensions…”.


https://www.ub.edu/geocrit/b3w-907.htm

el 30.5.2024 s’aprovava l’amnistia, els “ caïnites “, ho tenen clar SI al narcotràfic, SI al tràfic de persones, SI a la corrupció, NO  als drets de les dones, NO al drets de les minories, NO a l’amnistia, NO a la democràcia,.. NO,NO,NO,...

 Que la Marededéu   i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  cerdans , amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.