dimecres, 5 de juny del 2024

MAREDEDÉU DE LA PROVIDÈNCIA DELS PRATS. COLL DE NARGÓ. L’URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA DELS PIRINEUS

 

Llegia que els Prats, dits de Montanissell o de Carreu, gaudeixen d'un clima saludable, amb bon sol. Actualment es troba despoblat, a la vall de Prats, sota la roca de Senyús, a 1.490 metres d'altitud a la capçalera del Rialb o riu de Puials.

Al bell mig hi trobem la capella de la Mare de Déu de la Providència, senzilla però valenta davant la solitud i els hiverns de neu i fred, que para el sol i el saluda amb l'espadanya.

La retratava el Josep Maria Gavín Barceló (Barcelona, 21 de juny de 1930-Caldas de Montbuy, 28 d’abril de 2023) l’any 1979. A. Moras accedia al interior l’any 1988


https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/15542

Hi arribareu per la banda de Bòixols, anant a passar el Forat dels Prats, o bé des de Montanissell, passant pel Pitarell i deixant a banda i banda la font freda i les Coves d'Ormini.


http://www.xtec.cat/centres/c5007827/curs0607/revista0607/ermitesnargo-organya.htm

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/15542

 Que la Marededéu    i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels , Kurds,  amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits,   saharauis  ... pagesos, ramaders, pescadors, ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.