dijous, 18 de novembre del 2021

CASA JAUME GORINA PUJOL AL NUMERO 82 DEL CARRER DE RAFAEL DE RIEGO I FLÓREZ.. UN ALTRE EDIFICI “OBLIDAT”, DE L’ARQUITECTE JULI BATLLEVELL I ARUS. SABADELL

 

Havia demanat informació d’alguns edificis de Sabadell que em semblen mereixedors – almenys – de ser considerats BCIL :

https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2021/10/teniu-dades-daquests-edificis-del.html





El Valenti Pons Toujouse,autor  del blog MODERNISME, em comentava ;  Riego, 82 -sabadell -(la casa amb tonalitats vermelles) forma part de les cases Jaume Gorina de l'arquitecte Juli Batllvell Arús (Sabadell, 1864 – Barcelona, 20 de setembre del 1928)


http://www.fundaciongasnaturalfenosa.org/museo/wp-content/uploads/sites/2/2017/04/Juli-Batelvell_web.pdf

.. cases de cos, soles o en rengle, entre les que destaquen les cinc que va fer per al fabricant Jaume Gorina i Pujol al carrer de Riego del número 82 al 90, fent cantonada amb Turull, que tot i no tenir cap tret personal, seran uns habitatges espaiosos, amb planta, pis i golfes, i amb dos balcons al primer pis, cosa que Batllevell farà en gairebé totes les cases de cos que projectarà, en comptes de situar-hi només un sol balcó que era l’habitual en les cases dels treballadors durant el segle XIX i les primeres dècades del XX

 

https://www.enciclopedia.cat/ec-fe-0309901.xml


Sabadell no ha sigut una ciutat gaire agraïda amb els arquitectes que hi han deixat obra interessant.




 El patrimoni sempre ha fet una mica de nosa perquè sovint ha ocupat i ocupa un espai massa valuós en el mercat immobiliari o bé ha resultat massa costós de mantenir d’una forma adequada. No obstant això, han quedat coses i algunes s’han restaurat amb cura, sobretot pel que fa als exteriors.


Precisament arran de la restauració del Despatx Taulé/Lluch per part de l’Ajuntament de Sabadell es va promoure i publicar el primer estudi monogràfic sobre Batllevell, fet l’any 2004, a càrrec d’Anna Albó, Rafel Luque i Gemma Ramos titulat El despatx Lluch (Sabadell, Vallès Occidental), una feina que han continuat per a la present obra i l’exposició inaugural del Museu del Gas, Lídia Guarch amb un buidatge sistemàtic de llicències d’obres i documents a l’Arxiu Municipal de Sabadell i, en col·laboració amb Valentí Pons, als arxius municipals de Badalona, Barcelona, Terrassa, El Prat de Llobregat, Mataró o Sitges, entre altres institucions. Però com que a Sabadell a penes s’ha reivindicat el Modernisme en conjunt, Batllevell ha continuat essent mal conegut de portes endins i mig oblidat de portes enfora.


http://www.fundaciongasnaturalfenosa.org/museo/wp-content/uploads/sites/2/2017/04/Juli-Batelvell_web.pdf


Sabadell, sempre ha estat gasiu i mesquí