diumenge, 7 de novembre del 2021

IN MEMORIAM DE L’ERMITA DE SANT PAU I SANTA LLÚCIA. CUBELLES. GARRAF

 

El Raul Pastó Ceballos m’envia fotografies de l’ermita de Sant Pau que  s'emplaça en una petita elevació a 150 metres al nord del conjunt de Gallifa, al terme de Cubelles












És un edifici  d'una sola nau rectangular, sense absis diferenciat, orientada nord-sud i de 16 metres de longitud i 8 metres d'amplada.


 La façana principal, orientada a migdia, compta amb un únic accés, format per una porta amb llinda d'arc rebaixat feta de carreus de roca calcària. Per sobre seu, centrada, hi ha una llum circular obrada amb maons. Encara per sobre hi trobem una nova petita obertura ovalada, també feta amb maons que deuria il·luminar la sotacoberta. El coronament de la façana és de forma mixtilínia. Sobre hi trobem un campanar d'espadanya d'un únic ull fet de maons. La coberta, enderrocada, era a dues aigües, amb teula àrab.


A la façana lateral orientada a ponent s'hi havia adossat dues estances, enderrocades, segurament corresponents a la sagristia i la casa de l'ermità. Per sobre s'obrien tres finestres de llinda plana, una de les quals, la de la banda de mar, va ser posteriorment tapiada.


 L'absis és semicircular per la banda exterior, sense cap ornamentació.


A la façana de llevant s'hi adossen tres contraforts.


 A l'interior el revestiment interior, perdut en alguns punts, permet observar que la factura de l'obra combina maçoneria en la majoria de paraments, mentre que l'ús de maons es limita a les obertures i a la part baixa dels pilars que suportaven els arcs diafragmàtics, enderrocats. La zona de l'absis queda sobreelevada respecte la resta de la nau mitjançant un graó.


Dues portes de maons rematades amb arc rebaixat de maons col·locats a sardinell, situades una dalt i l'altre a peu de l'absis, permetien comunicar l'interior de l'església amb les estances adossades per l'exterior de la façana de ponent.


A l'interior de la façana meridional hi ha sengles fornícules buides.


L’esglesiola que havia esta dedicada a Sant Pau i a Santa Llúcia,  està documentada des del 1603, tot i que sembla que anteriorment hi havia hagut una altra església.


 Va ser modificada l'any 1799.


 Els ermitans que hi visqueren en tingueren cura des del segle XVII fins el segle XX.


 Fou adquirida per un particular després de la desamortització.


En el nomenclàtor provincial de 1850 s'hi descriuen dos habitatges: l'ermita, d'un sol pis, i la casa de l'ermità, de dos pisos i llavors habitada. En el cens poblacional de 1930 en aquesta casa hi vivien sis persones


El dia de la festa, el 25 de gener, el rector de la parròquia visitava l'ermita acompanyar de quatre escolans i demés mainada que s'hi ajuntava. Un cop celebrada la missa cantada en què s'elogiava el sant es realitzava una processó que sortint de Sant Pau passava per Cal Baró on el propietari oferia un piscolabis (ametlles, figues, coca sucrada i un porró de xarel·lo o macabeu). Després els més vells s'engrescaven a un joc de manilla,


El seu interior fou destruït l’any 1936, en els dies foscos que seguien a l’alçament armat els militar feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República,  la victòria bèl·lica  faria que aquest crim abominable  quedes sense sanció, i durant molts anys el 18 de juliol la dictadura recordava als que havien violat i assassinat com herois.

 

 El 22 de desembre de 1980, després d'una tempesta i anys de progressiu deteriorament, el sostre s'ensorrà.


 L'any 2016 la Parròquia de Cubelles, amb la dificultat de mantenir el temple, acordà per unanimitat del Consell Pastoral la seva venda als propietaris de Gallifa, amb el compromís de reconstruir-la i obrir-la per dur-hi a terme celebracions cristianes. Durant 2016 i 2017 s'iniciaren unes primeres actuacions de rehabilitació que no han tingut continuïtat.


 https://patrimonicultural.diba.cat/element/ermita-de-sant-pau