divendres, 5 de novembre del 2021

IN MEMORIAM DE L’ESGLÉSIA [ ANTIGA ] DE SANT PERE DE VILADECAVALLS. CALDERS. EL MOIANÈS.

 

El Raul Pastó Ceballos m’envia fotografies de la que fou església parroquial del veïnat de Viladecavalls, al terme de Calders, a la comarca del Moianès.







L’edifici s'assenta sobre un  anterior de romànic que va ser construït prop la "Vila de Cavalls", coneguda des del 965,- L’església però,  va ser refeta completament al segle XVIII, i és d'aquesta de la que en queden els restes descrits.


Una llinda la datava del 1780.


 Era l'església parroquial de Sant Pere de Viladecavalls, aleshores un poble format per unes poques cases disseminades.


 Es prop la masia del "Llucià", que avui l'utilitzen de pallissa.


En els dies foscos que seguien a l’alçament armat dels militars feixistes contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República va ser cremada, i desprès de la victòria dels sediciosos que comptàvem amb la col·laboració de l’Alemanya nazi , la Itàlia feixista, i la Jerarquia de l’Església Catòlica,  es decidia atès que  el nucli de la Colònia Jorba, o colònia del Manganell,  comptava amb més població, construir una “ nova església “ amb la mateixa advocació de Sant Pere de Viladecavalls, deixant aquesta inutilitzada.


http://coneixercatalunya.blogspot.com/2008/05/boigs-pel-camp.html


Patrimoni Gencat la descriu així; Església encarada vers el llevant. Portal d'entrada adovellat, de mig punt i amb una sanefa decorativa al seu voltant.


Rosassa adovellada sobre la porta d'entrada.


Adossat a la part de migdia hi havia la rectoria, avui enrunada. Interior dividit en tres naus, separades per columnes amb arcs de mig punt.


 Coberta actual d'uralita; L'original era de volta, amb cúpula.

 

Campanar sobre la nau esquerra; Dues gàrgoles, una a banda i banda de la part superior del campanar.

 

Material constructiu: A les arestes de les parets, portal i rosassa, carreus ben escairats. La resta és reble.


De forma esglaonada, ja sabeu que el REINO DE ESPAÑA no destina cabals públics per a fer i/o mantenir la xarxa de carreteres, veniu al Moianès.