dissabte, 13 de novembre del 2021

RECTORIA DE SANTA MARIA DE PALAUTORDERA. EL MONTSENY JUSSÀ

 

El Juan Dalmau Juscafresa em feia arriar imatges i dades de l’edifici de la rectoria de Santa Maria de Palautordera, al Montseny jussà, a la comarca administrativa del REINO DE ESPAÑA del Vallès Oriental.





Llegia que el projecte fou de l'arquitecte Andreu Bosch Mañé i l'obra fou portada a terme pel contractista Josep Perxachs Auleda. El 30 de gener de 1950, coincidint amb l'onzè aniversari de l'alliberament de la vila, el bisbe de Barcelona,  Gregorio Modrego Casaús (El Buste, Aragó, 17 de novembre de 1890 - Barcelona, 16 de gener de 1972) , va beneir la casa rectoral de recent construcció.


Andreu Bosch Mañé (  1913 + 20.01.2005 )

Andreu Bosch i Mañé,  Arquitecte Ens ha deixat el dia 20 de gener de 2005 havent rebut els Sants Sagraments i la Benedicció Apostòlica, a Barcelona, a l'edat de 92 anys.

http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/2005/01/22/pagina-36/33693721/pdf.html?search=Andreu%20Bosch%20Ma%C3%B1%C3%A9


Patrimoni Gencat el descriu  així ;  edifici de planta quadrada i coberta a quatre vessants amb un voladís amb mènsules decorat amb rajoles verdes i liles amb motius florals. 


La porta és de dovelles de granit i forma rectangular amb permòdol a les impostes i llinda plana.


 La resta de finestres són de llinda plana sense decorar, també fetes amb pedra granítica encara que restituïdes.


 La façana del darrera (c/ del Peix) és de paredat sense arrebossar i les obertures són fetes amb teula plana.


 L’element més destacable d'aquest edifici és una finestra d'arc conopial amb l'interior lobulat que està situada al primer pis de l'edifici. A la línia de les impostes hi ha decoració de rosetes i a l'ampit, que és motllurat, hi ha una roseta o mascaró.





 Probablement aquest element hagi estat reaprofitat. 


Pel que fa a l'edifici, la rectoria fou edificada seguint una línia setcentista.